Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket får du böta om du bryter mot cykel-reglerna

– Ett vanligt fel är att cyklisterna förväntar sig att bilar ska stanna för dem på övergångsställen. Men de ska leda cykeln där och bilist­en har ingen skyldighet att stanna. Det är i sådana situationer det brukar kunna ske olyckor, säger trafik­polisen Staffan Jönsson.

Andra problem han ser är att det cyklas på trottoarer, mot färdriktningen, att cyklister håller för hög hastighet eller att de inte använder belysning i mörker.

– Man måste göra en personlig konsekvensanalys innan man ger sig ut i trafiken. Har man exempelvis inte belysning när det är mörkt, så syns man inte. Det finns bra och billiga alternativ på belysning, så det handlar bara om rent slarv om man inte har den utrustning som krävs, fortsätter Staffan Jönsson.

Många olyckor sker i samband med att cyklisten varit ouppmärksam, där sikten är skymd och bilar korsar cykelvägen.

– Många cyklister är inte uppmärksamma eller håller för hög hastighet för att hinna reagera om det kommer en bil. Har man hörlurar med hög musik i öronen när man cyklar är man i sin egen lilla värld och det är väldigt farligt, säger Jönsson.

Om cyklisten bryter mot gällande lagar och regler och stoppas av polisen kan böter väntas, men det är inte speciellt vanligt.

– Tyvärr är kontrollen av cyklister eftersatt här. Det är något som borde prioriteras högre, säger Jönsson.

---

Har du koll på trafikreglerna?

När gäller väjningsplikt? Om du vill vara säker på att du gör rätt när du korsar en väg ska du alltid iaktta väjningsplikt – den gäller nästan alltid. Om du däremot leder din cykel över vägen, gäller bestämmelserna för gående. Du får endast korsa vägen om det kan ske utan fara för den övriga trafiken. Det är inte förbjudet att som cyklist korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du cyklar över ett övergångsställe har du alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen.

Får jag cykla mot enkelriktat? Nej.

Får jag cykla på trottoaren? Nej.

Måste jag ha hjälm? Ja, om du är under 15 år.

Får jag skjutsa på pakethållaren? Nej. Man får endast ha passagerare om cykeln har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna. Har man det får man ha passagerare om följande regler följs: Den som åker med måste vara under 10 år. Du som kör måste vara minst 15 år. Du kan också ha två barn under 6 år på cykeln men då måste du ha fyllt 18 år.

Utrustning på cykeln – vad säger lagen? Utrustningskraven är: ringklocka, broms, belysning och reflexer fram- och baktill samt reflexer åt sidan.

Hur cyklar jag på en delad gång- och cykelbana? Du ska cykla på höger sida av körbanan om inte markering på skylt och bana anger något annat. Du får cykla på körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med tanke på färdmålet. I så fall måste du vara extra försiktig.

Är det olagligt att cykla onykter? Cykel är ett fordon och får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt. Man kan dömas för vårdslöshet eller grov vårdslöshet i trafik enligt Trafikbrottslagen.

---

Den som cyklar är fordonsförare och ska följa de trafikregler som gäller för alla förare av fordon. För cyklister gäller bland annat att:

- Stanna för rött ljus vid trafiksignal och vid vägmärket "Stop".

- Stanna vid stopplinjen och fullgöra väjningsplikten mot fordon på den korsande vägen.

- Iaktta högerregeln den som kör in i en cirkulationsplats har väjningsplikt mot varje fordon som befinner sig i cirkulationen.

- Vid ett obevakat övergångställe har fordonsförare väjningsplikt mot gående.

---

Så mycket måste du böta:

- Kört cykel utan belysningen tänd vid mörker: 500 kronor.

- Kört cykel i fel typ av körfält: 500 kronor.

- Otillåten skjutsning på cykel (både förare och passagerare får böta): 500 kronor.

- Inte gett tecken vid sväng: 500 kronor.

- Hållit för kort avstånd till framförvarande fordon med cykel: 1 000 kronor.

- Inte stannat för gående vid obevakat övergångsställe med cykel: 1 500 kronor.

Källa: NTF och Transportstyrelsen