Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket höjs hyran nästa år

Nu är hyresförhandlingarna mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen klara. Höjningen för 2014 landar på 1,5 procent.

Både Östersundshem och Hyresgästföreningen säger sig vara nöjda med förhandlingarna av nästa års hyror. Höjningen i Östersundshems hyresbestånd blir 1 procent från och med den 1 januari 2014 och ytterligare 0,5 procent från och med den 1 juli 2014. Tord Andnor, som är styrelseordförande i Östersundshem, säger i ett pressmeddelande att hyreshöjningen grundar sig på kostnadsökningar för exempelvis fjärrvärme.

– Vårt utgångsbud var 1,9 procent, motbudet från Hyresgästföreningen låg på 0 procent, så vi är nöjda med förhandlingsresultatet.

Hyresgästföreningen är, även de, nöjda med förhandlingsresultatet. Man låter meddela att det kommunala bostadsbolaget Östersundshem hade krävt att få höja hyran med 17 kronor kvadratmetern från årsskiftet, men att förhandlingarna med Hyresgästföreningen gjorde att hyreshöjningen till slut landade på 8,40 kronor per kvadratmeter från 1 januari och 4,20 från 1 juli 2014.

För en normalstor trea på 70 kvadratmeter innebär det en höjning med runt 49 kronor per månad från första januari och sedan 24 kronor per månad från första juli.

– Jag tycker att det blev en bra uppgörelse för hyresgästerna. Vi lyckades nära på halvera bostadsbolagets krav och även få inskrivet i protokollet att hyreshöjningen ska gå till vissa nödvändiga underhållsåtgärder, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

De underhållsåtgärder som parterna kom överens om ska genomföras nästa år handlar, bland annat, om uppfräschning av trapphusen.

– Vi ökar ambitionerna med att skapa en bra hemmiljö för våra hyresgäster. Vi kommer bland annat att måla om och byta ut belysning i trapphus och allmänna utrymmen. Vi ska även se över utomhusbelysningarna och fortsätta fräscha upp bostadsområdenas yttre miljöer, säger Tord Andnor.

De hyresrabatterna som i nuläget utgår för outnyttjade lägenhetsfonder ska på sikt tas bort.

– Vi är nu överens med Hyresgästföreningen om att hyresrabatterna ska tas bort successivt under 2,5 år. Lägenhetsfonderna ska vara kvar och vi hoppas att de används betydligt oftare i framtiden, allt för att skapa en bättre hemmiljö, säger Tord Andnor.