Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket ljuger täckningskartor

Litar ni på dagens täckningskartor?

Gör inte det. Ofta stämmer de illa med verkligheten. Ibland är verkligheten bättre.

Annons

I våras gjordes en stickprovskontroll av mobiltäckning utifrån de löften som operatörerna ger med sina täckningskartor. Stickprovet gällde både tal och surfhastighet.

Undersökningen gav Telia bäst betyg. I nio fall av tio stämde mobilkartan. Det hände att verkligheten dessutom var bättre. Operatören Tre som kom tvåa hade rätt i fyra av tio fall med Tele2 och Telenor överskattar sin täckning mest. De träffade rätt endast i ett av tio fall.

När det gällde datahastighet var det sämre med träffsäkerheten. Medel- och maxhastigheter var oftast mycket sämre än vad operatörerna påstod.

Undersökningen som myndigheten Post- och Telestyrelsen gjorde visar också att smarta telefonerna är rätt dåliga på att vara just telefoner.

Förslag på korrekta täckningskartor ska nu tas fram. Senast 31 mars nästa år ska PTS och Konsumentverket redovisa hur de vill att information om täckning, hastigheter och telefonernas prestanda ska redovisas till kund. Regeringen hotar annars med lagstiftning.

Riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht (S) som engagerat sig för glesbygdens kontaktbehov invänder att bättre täckningskartor inte räcker långt för den som vill ringa.

– Man måste ju ändra verkligheten. Inte kartan, säger han.