Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket pengar har landstinget fått

Jämtlands läns landsting har fått 259 miljoner kronor i "bonus" från staten sedan 2007. Det betyder 2 054 kronor per invånare vilket gör att länet hamnar på plats 7 av 21.

Det framgår av en sammanställning som tidningen Dagens Samhälle har gjort. Staten har totalt delat ut närmare 17 miljarder kronor i så kallade prestationsbaserade ersättningar. Listan toppas av Gotland som har fått 2 694 kronor per invånare. Stockholm har fått mest pengar totalt, 2,9 miljarder kronor, men utslaget per invånare blev det endast 1 367 kronor och det gör att Stockholm hamnar på sista plats.

De statliga "bonuspengarna" är uppdelade på flera olika områden. Ett är kömiljarden där Jämtlands läns landsting, JLL, inte har fått särskilt stor utdelning. Däremot toppar JLL listan över utbetalda pengar från rehabiliteringsgarantin. Även inom områdena psykisk ohälsa och patientsäkerhet finns JLL med bland de tre landsting som fått mest i prestationsbaserade statsbidrag.