Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket pengar läggs på friluftslivet

Svensken lägger allt mer pengar på sitt friluftsliv.

Annons

Nu har det forskats fram hur mycket pengar genomsnittssvensken lägger på skidåkning, vandring och andra former av friluftsliv. Enligt ett pressmeddelande från Friluftsliv i förändring på Mittuniversitetet så lägger vi 13 000 kronor, varav det mesta på utrustning, på friluftslivet.

"Friluftslivet har blivit mer nischat. Varje aktivitet kräver sin utrustning och har sitt eget mode" skriver professor Peter Fredman, på naturturism vid Mittuniversitetet.

Enligt pressmeddelandet har omsättningen för företag inom friluftsbranschen stadigt ökat sedan början av 2000-talet. Som förklaring nämns att fler har råd att konsumera. De har också märkt att fler människor än tidigare lever i storstäder långt från naturen.

"Vi ser att de som är sällan ute i naturen som barn och unga lägger mer pengar på utrustning som vuxna än de sm har större vanaa av att vara ute" skriver Fredman.

Enligt Friluftsliv i förändring så spenderar svensken närmare 100 miljarder kronor på friluftsliv. Tre fjärdedelar av det spenderas i Sverige. De uppskattar också att det ger 75 000 arbetstillfällen.

"Det här visar att friluftsliv inte bara är någon smågulligt. Det är en alltviktigare ekonomiskt faktor, jämförbar med många andra samhällssektorer" skriver Peter Fredman.

Fotnot: Här kan ni läsa mer om forskningen, som finansieras av Naturvårdsverket: http://www.friluftsforskning.se/