Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så når ÖFK ut i Europa: Nya friska miljoner ska spetsa spelarlöner och lyfta sportsliga kvalitén

Fem miljoner kronor mer i spelarbudgeten för 2017 är ÖFK:s mål för att lyfta laget mot Europaspel.

Daniel Kindberg vilar inte på sina lagrar. Redan tänker han på nästa säsong. Fotbollsallsvenskan har förvisso nyss gjort bokslut, men ÖFK:s ordförande tillåter sig inte att njuta eller luta sig tillbaka.

– November är den känsligaste, viktigaste och mest spännande månaden för en fotbollsklubb. Nu händer allt som påverkar oss för 2017, slår han fast när Sporten möter honom för ett samtal om framtiden.

LÄS OCKSÅ: Kindberg missnöjd med en åttondeplats: "Det är mest skit"

Den sportsliga kvalitéen ska höjas. Pengar måste fram. Budgeten är lagd och bara för spelartruppens lönedel är målet fem miljoner kronor upp jämfört med 2016.

Ekonomin är bättre nu än under åren i Superettan.

– Det finns en stabilitet som tidigare saknats. Likviditeten är inte lika ansträngd. Vi räknar med att gå några hundratusen kronor plus för 2016, berättar Daniel Kindberg.

Gensvaret från publik och fans ser han som överväldigande. Snittet landar på 5 914 åskådare och total hemmapublik i allsvenskan är 88 712 personer.

– I snitt besöker nästan en tiondel av Östersunds kommuns befolkning våra hemmamatcher. Den siffran är häpnadsväckande bra.

Ännu bättre blir det när ÖFK summerar intäkter för både biljettpris och vad varje individ konsumerar och handlar för i kiosker, restaurang och i souvenirshop.

Här talar Kindberg om en tvåhundring per person, vilket multiplicerat med 88 712 personer ger fantastiska 17,7 miljoner kronor i intäkter.

Lägg till 12 miljoner i TV-intäkter, 12-15 miljoner i sponsring och reklam och vi snuddar vid 45 miljoner i omslutning för innevarande säsong. Kanske kommer också en och annan peng in för eventuella spelarförsäljningar.

– Året är inte slut ännu, ler Kindberg underfundigt.

Intäktssiffrorna accelererar över 50 miljonersstrecket 2017 och når förhoppningsvis 65 miljoner kronor året därpå.

– Korrelationen mellan omsättning och tabellplacering handlar till stor del om pengar. Det är naivt att tro annat, säger Daniel Kindberg.

Varifrån pengarna ska komma är just nu ekvationen att lösa, men eftersom Östersund tillhör Jämtland sätts den lokala och regionala tillhörigheten främst.

– Jag tror inte det jämtländska näringslivet sammantaget är mer ovilligt att vara vår samarbetspartner än exempelvis sina kollegor i Ö-vik, menar Kindberg och konstaterar att MoDo ifjol omsatte 150 miljoner och i år styvt 100.

Städerna är jämförbara – alltså borde det finnas mer sponsorpengar att hämta för ÖFK.

Redan i budgeten för 2017 sticker A-lagstruppens lönesiffror iväg. Fem miljoner extra i jämförelse med nyss avslutad säsong. Målet är givet: Högre spelarkvalité. Bågen spänns rejält.

– Våra spelarlöner kan aldrig bli hysteriska. Vi har ingen möjlighet att konkurrera med de allra största när det gäller lönekuvertens tjocklek. Däremot finns andra fördelar med att spela i ÖFK. Vi visar år efter år på enskilda spelares utvecklingspotential. ÖFK är ett fönster ut mot övriga fotbollsvärlden. Det vet de aktiva vid det här laget.

– Om vissa ändå flyttar och gör det på grund av mer luckrativa kontrakt någon annanstans, ja då är spelarna bara att gratulera. Det är en del av elitfotbollens vardag.

LÄS OCKSÅ: Kapten Dyer om flyttryktena: "Det måste vara något stort för att lämna ÖFK"

Hur många som stannar, flyttar eller tvingas iväg av att de faktiskt inte platsar i ÖFK:s trupp längre, avgörs de närmsta veckorna.

– Luften surrar av allehanda rykten. Föreningar, scouter, agenter, direktörer. Alla positionerar sig. Det är likadant varje år, skrattar Kindberg, utan att ändå verka ett uns nervös.

Han säger att ÖFK:s självbild fortfarande är den lilla föreningens i jämförelse med bland annat storstadslagen. I förra veckan kom exempelvis bokslutet från förra säsongens Champions League, där Malmö FF:s slutcheck från UEFA stannade vid 202,7 miljoner kronor.

MFF:s inkomster är i särklass. De spelar i en egen division ekonomiskt med 600 miljoner kronor i eget kapital. Nivåer som andra allsvenska föreningar inte kommer i närhet av. Ändå kunde ÖFK slå detta MFF på bortaplan med 3-0.

– Det är alltid den lilla föreningens naiva rättighet att få drömma om sin framtid. Vi har en plan sedan länge. Den håller vi fast vid. Men den går i steg. År från år. Nu tar vi med oss många bra prestationer från årets seriespel in i nästa säsong.

Daniel Kindberg blir för en stund ödmjuk. Tar till sig av vad den allsvenska sluttabellen visar, där den egna åttondeplatsen förvisso är bra, men inte nog bra för framtida mål.

– Vi behöver sju-åtta vinster till jämfört med i år. Måste göra 25 fler mål framåt och släppa in betydligt färre baklängesmål. Det är en reflektion som också måste göras, konstaterar ÖFK-ordföranden som fortfarande har en orubbad tro på spel i Europa vad det lider.