Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så nära flög det ryska jaktplanet

Nu släpper FRA bilder på sin egen hemsida hur nära det ryska jakflyget var det svenska signalspaningsflygplanet.

På hemsidan skriver FRA att myndigheten och Försvarsmakten kan bekräfta att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen under senaste halvåret har uppträtt på ett ovanligt närgånget sätt mot svenska signalspaningsflygplan.

Bilden visar att det ryska planet flyger cirka tio meter från det svenska. Gränsen är 50 meter som gäller internationellt när jaktflyg ska identifiera främmande plan.

– Rent generellt har den militära aktiviteten i Östersjöområdet ökat under senare år, och det har nu bland annat tagit sig uttryck i att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen uppträtt på ett nytt och mycket mer närgånget sätt, säger Lena Nyberg, chef för avdelningen för signalunderrättelser på hemsidan för FRA.

Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad, understryker att försvarsmakten noga följer utvecklingen i närområdet och kontinuerligt analyserar rysk flygverksamhet.

– De har ett beteende som vi inte sett under tidigare år, det är helt klart tuffare flygningar nu. Som regeringen konstaterat fortsätter oron i vår del av världen att öka och att Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare, säger han.

En av de viktigaste uppgifterna för FRA:s signalspaning är att följa andra länders militära agerande i närområdet och att stödja Försvarsmakten med att hävda Sveriges territoriella integritet. Det sker bland annat med hjälp av flugburen signalspaning.