Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så omfattande var skogsskadorna förra året

Nu summeras skogsskadorna som uppstått under 2013. För region Nord är det främst stormskador, älgbetesskador och granbarkborren som oroar.

Annons

Skogsstyrelsen har med hjälp av sina skogssamordnare över hela landet nu tagit fram en rapport för de tre regionerna i Sverige. Jämtlands län, som hör till region nord har inventerats genom fältstudier samt undersökts genom kontakter med kollegor inom Skogsvårdsstyrelsen samt andra organisationer inom skogsförvaltning. Det mest utmärkande för förra årets skador är enligt rapporten de stormar som drabbat området. I region nord beräknar man att cirka 10 miljoner skogskubikmeter fällts i området.

Förutom vindarnas verkningar är det älgbetesskador på ung tallskog som är omfattande. I rapporten beskrivs läget som att älgskadorna är som mest omfattande i Norrbottens och Västerbottens län. Och att en bekymmersam och växande population av granbarksborre i de östra delarna av Jämtland är ett faktum. Från Skogsstyrelsens håll befarar man att den mängd gran som fälls i samband med stormarna utgör en grund för att granbarkborren kan komma att öka i antal.

Även törskate, som är en slags svamp som drabbar plant- och ungskog har även de ökat i omfattning. De drabbar speciellt tall och finns i hela norra regionen även om angreppen är som värst i norra Norrbottens län. Rapporten i sin helhet finns att läsa på skogsstyrelsen.se