Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så röstade Härjedalen

Sverigedemokraterna blev de stora vinnarna i Härjedalen i EU-parlamentsvalet. Enligt den preliminära röstfördelningen fick partiet 10,4 procent av kommuninvånarnas röster. Allra starkast gick partiet i Lillhärdals valkrets med nästan 20 procent av rösterna.
– Det är fantastiskt. Jag känner en stor ödmjukhet, säger partiets gruppledare Lars Hermansson.

Lars Hermansson tror att det är partiets EU-kritiska linje som gått hem hos väljarna i Härjedalen. Han vill också lyfta fram partiledaren Jimmie Åkesson som en starkt bidragande orsak till valresultatet.

– Han har legat i som en lusig gris och jobbat, trots det sätt han har blivit bemött på.

Hur förklarar du det stora stödet i just Lillhärdal?

– Jag tror det beror på att vi är kända i bygden. Folk vet vilka vi är och att vi inte är några rasister som media vill framställa oss partimedlemmar som. Och jag har alltid haft en bra relation till folket i Lillhärdal. Det tror jag betyder mycket, säger Lars Hermansson.

Huruvida partiet lyckas få ett lika bra valresultat i höstens kommunalval törst inte Lars Hermansson spekulera i. Just nu är det oklart vilka som ställer upp. Själv är han på väg till Åre och kandiderar till kommunfullmäktige även där.

– Vi har många medlemmar men det är svårt att få folk att ställa upp på listan till kommunalvalet så vi får se hur det blir i höst, säger han.

Största partiet i Härjedalen blev liksom förra valet Socialdemokraterna. En liten ökning på 0,8 procent ger partiet 43,2 procent av rösterna. Tredje största parti är Centerpartiet som även det ökar något. Moderaterna i Härjedalen går mot den nationella trenden, där partiet tappat stort jämfört med valet 2009, och ökar något till 9,7 procent enligt det preliminära valresultatet.

Valdeltagandet ökade i Härjedalen jämfört med EU-valet 2009. 39 procent av de röstberättigade gick till valurnorna jämfört med 33,9 procent för fem år sedan. I valkretsen Glöte, där valdeltagandet var lägst i hela Jämtland 2009, tog röstade nu 42,7 procent av de röstberättigade vilket är näst bäst i Härjedalen.