Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så rustar länet för stormen Cora – tågtrafiken inställd

Nu varnas allmänheten för det oväder som väntas dra in över Jämtlands län på söndagen. Många organisationer ser över stormberedskapen i och med den klass 2-varning som utfärdats.
– Vi har förberett oss genom att se till att våra stationer har tillgång till bandvagnar och vi har sett över terrängfordon och motorsågar, säger Henrik Jönsson på räddningstjänsten.

Läs mer: Meteorologen: ”Det kommer att bli riktigt blåsigt”

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen väntas storm med vindar på 24-28 meter per sekund från och med söndag förmiddag. Styrkan i vindbyarna kan bli uppåt 35 meter per sekund och det väntas tre decimeter snö med drivbildning i det området.

I de övriga delarna av länet väntas stormbyar på 24-30 meter per sekund under söndagseftermiddagen. Enligt SMHI:s prognos kommer vindarna att avta under söndagskvällen.

På lördagen hade 20-tal organisationer i länet ett möte där beredskapen för ovädret diskuterades.

Trafikverket rekommenderar folk att låta bilen stå under söndagen, om det är möjligt. De som måste ut uppmanas att köra försiktigt, samt att se över bilens utrustning och att ta med sig mat och dryck. Tågresenärer kan räka med inställda avgångar och det är sannolikt att järnvägen mellan Storlien-Östersund-Sundsvall kommer att stängas på grund av stormen.

SJ:s och Norrtågs avgångar till och från länet är inställda under söndagen. Ingen ersättningstrafik annordnas på grund av rådande väderläge efter rekommendation från Trafikverket.

Enligt länsstyrelsen är det även stor risk för att vägnätet kommer att påverkas. "Eventuellt kommer delar av E14 att stängas" skriver de på sin hemsida.

Polisen och räddningstjänsten uppmanar till stor försiktighet i trafiken.

- Vi på räddningsförbundet i Jämtland uppmanar bilister som ska till fjället att åka på måndagen istället för på söndagen, säger Henrik Jönsson på räddningstjänsten.

De fjällresenärer som måste ut på vägarna under söndagen bör ta god tid på sig, säger han.

– Vi uppmanar bilister som ska från fjällen att åka tidigt och att ta med sig varma kläder.

I norska medier kallas ovädret för Cora. Stormen väntas dra in över den norska kusten på söndagsmorgonen och enligt prognosen finns det risk att den uppnår orkanstyrka i Tröndelag. Meteorologer som norska NRK har talat med säger att morgondagens oväder kan jämföras med stormen Ivar som medförde stora materiella skador år 2013.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att följa väderutvecklingen på SMHI:s hemsida, trafikläget på Trafikverkets hemsida samt att följa rapporteringen i P4 Jämtland.

Läs mer:

Eon höjer beredskapen kraftigt inför stormen Cora: ”Risken är stor att strömförsörjningen påverkas”

Så rustar länet för stormen Cora – tågtrafiken inställd

Föjl vår liverapportering om stormen Cora här.