Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så scoutar ÖFK guldkornen

Ett väluppbyggt scoutingnätverk med agenter, akademier och managers runt om i världen. En heltidsanställd scout som scoutar och söker efter spelare varje dag. Mycket har hänt med Östersunds FK sedan Graham Potter anlände.
– Det har varit väldigt hårt arbete de senaste tre åren, säger ÖFK:s tränare.

Jamie Hopcutt, Seon–Min Moon och David Accam. Listan över ÖFK-spelare som dykt upp från ingenstans och förgyllt spelet på plan kan göras lång. Och allt har varit en del av ett utökat scoutingarbete tillsammans med ett stort kontaktnät. Graham Potter, som är inne på sitt fjärde år i ÖFK, har ett goda kontakter från sin karriär som spelare och tränare i England, och har under sin tid som ÖFK-tränare varit väldigt aktiv när det kommer till att hitta nya guldkorn.

– Om du tittar på vår succé under de senastre tre och ett halvt åren, så har den vilat på såna typer av kontakter. Vi kan nämna spelare som Isaac Shaze, Sam Mensah, Juanjo Hervias under första året. David Accam vid andra året, sen Emir Smajic och Rasmus Lindkvist. De kom inte hit av en olyckshändelse. Vi hade ingen skylt som sa "kom hit", utan man måste vara ute och titta på spelare, det är väldigt viktigt i stället för att förlita sig på agenter, säger Graham.

Jamie Hopcutt upptäcktes efter en provspelsmatch i England, Seon–Min Moon kom via Nikes dokusåpa "The Chance" och ett flertalet spelare har hittat till Östersund via Potters kontakter i England.

Hur stort är ditt kontaktnät, var i världen kan du vända dig för att hitta spelare?

– Jag skulle säga att det är ganska stort. Om du tittar på de spelare vi har så kommer de alla från olika ställen. Man behöver det och det gäller sig att skaffa ett nätverk med folk man litar på. De flesta vi pratar med känner vi, och de har varit här och förstår klubben, så de förstår vad vi vill uppnå. Jag har vänner i Storbritannien som jag tar hjälp av, och så känner vi Right to Dream-akademin i Ghana.

Scoutningen har dock varit en aning primitivare tidigare, främst under lagets år i division två och ett.

– Det handlade mycket om att jag satte mig i bilen och åkte och kollade på matcher. De två första åren har det mest varit att jag tittade på många matcher och tog kontakt med spelarna. Men det har utvecklas nu, och vi har Kyle som gör mycket scouting.

Kyle Macauley är klubbens heltidsanställde scout, som under säsongen är stationerad i Östersund, men då och då gör avstickare för att titta på nya spelare. Han är bland annat en av de som scoutat fram det senaste tillskottet, Fouad Bachirou.

– Hans arbete är ovärderligt egentligen, menar Graham.

Eftersom klubben inte tillhörde fotbollens finrum under ett par år, var det svårt att locka till sig svenska spelare. Då fick Potter i stället ta andra vägar för att nå framgång och sökte sig utomlands.

– De två första åren var det helt omöjligt att få hit spelare från resten av Sverige, hit till Östersund. Det var enklare att få hit en spelare från Ghana än en från Göteborg.

Är det mycket agenter nu som hör av sig?

– Ja det är det, men det skulle vara väldigt ovanligt om jag skulle göra någon uppföljning på det. Man skulle inte ha någon tid över alls om man skulle följa upp varje tips.

Mycket handlar om att sälja in projektet Östersunds FK, lagets visioner och de mål som klubben har, till potentialla nyförvärv. Men vem som helst kan inte ta en plats, oavsett hur pass bra fotbollspelare personen skulle vara.

– Jag skulle säga att vi sätter personligheten först, före det fotbollsmässiga. De är människor mer än vad de är fotbollsspelare och vi försöker skapa en viss lagkänsla. Det måste finnas en viss karaktär hos spelaren för att förstå vilken möjlighet han får, han måste förstå att de representerar staden, klubben och oss. Fotbollen kommer i andra hand.