Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser NHL-stjärnans vecka ut

Månadslönen kan vara rejäl.

Pressen är ofta stor.

Men hur ser egentligen en vecka på jobbet ut för en NHL-stjärna?

Här berättar Henrik Zetterberg om flygresorna, uppladdningen inför match – och om maten han ätit inför varje hemmamatch i över fem år.

Första nedsläpp i NHL säsongen 2013/14 var den 14 september och den sista omgången spelas 13 april.

Den handlar om sju månader, 82 matcher i grundserien, och därefter väntar slutspel för många av hockeyspelarna i Nordamerika.

Det innebär i snitt omkring tre matcher i veckan och däremellan ska NHL-proffsen hinna med att träna och resa.

Det är så långt ifrån ett kontorsjobb och en arbetsdag från 08.00 till 17.00 du kan komma.

Men:

– Dagarna ser väldigt likadana ut egentligen. Det handlar om tre olika scenarion under en vecka: Matchdag, träningsdag och ledig dag, säger Henrik Zetterberg.

Efter snart tio år i ligan har det förstås blivit en vardag för Detroitstjärnan.

Och här nedan har ni ett exempel på hur ett hockeyliv kan se ut i detalj:

TRÄNINGSDAG

Klockan är vanligtvis 11.00 när ljudet av skenor mot isen och puckar mot sargen börjar att höras från rinken i Joe Louis Arena i Detroit, Michigan.

Det är då Red Wings har träningstid, oavsett vilken dag i veckan det handlar om.

– Men träning dagen efter match börjar klockan 12. Då brukar jag åka till hallen vid tiotiden, säger Henrik Zetterberg.

Njurundaprodukten och den före detta Timrå IK-spelaren är alltid i tid. Han är ofta en av de första att anlända till arenan som ligger alldeles intill Detroit River.

NHL-lagets spelare tränar alltid ett fyspass i samband med isträningen, men det är upp till var och en att själv bestämma när.

– Jag brukar köra det innan för att det är skönt att vara klar efter ispasset. Det blir lite som en uppvärmning också, säger Zetterberg.

I klubbens gym finns alltid en fystränare, berättar Detroitstjärnan "Zäta". Alla kör ett grundprogram, som ser något olika ut beroende på hur mycket matcher det är och ibland är programmet individanpassat.

När stjärnorna i NHL-laget sedan kliver på isen väntar ett cirka 35-45 minuter långt gemensamt pass.

När ni spelar så mycket matcher som ni gör så antar jag att träningarna bli rätt lugna?
– Nej. Vi tränar hårt. Riktigt rejält och det är annorlunda jämfört med andra lag vad jag har hört. Vi har full fart, men tränar inte så länge i stället. Det finns istid efteråt också om man vill stanna kvar och skjuta och sådant. Jag brukar lämna hallen vid halv tre.

Zetterberg fortsätter:

– Sedan är det lunch eftersom det är viktigt att få i sig mat direkt. Vissa käkar på hallen, men om man vill åker man i väg någon annanstans. Lunch äter jag alltid ute, men middagen brukar vi äta hemma.

LEDIG DAG

I spelarfackets avtal med ligan ska alla NHL-spelare ha en ledig dag i veckan under säsongen.

– Men det kan det vara svårt att hitta dem under veckan om det är mycket bortamatcher till exempel. Har vi en ledig dag så kanske vi ändå åker på bortamatch vid tre på eftermiddagen, säger Zetterberg.

Vad gör du när du är ledig?
– Försöker koppla av så mycket som möjligt. Kanske finns det lite ärenden som måste göras, men till stora delar handlar det om avkoppling. Det beror lite på hur Emmas schema ser ut också och hur mycket hon är hemma. Är hon hemma spenderar vi tid ihop, kanske finns det saker att göra på huset eller så försöker vi att träffa några vänner.

Är det mest svenskar ni umgås med?
– Det är både och. Vi har många vänner utanför hockeyn här borta också så man försöker att hinna träffa dem när man kan. De i laget träffar man så mycket ändå.

Zetterberg fortsätter:

– Jag har ju varit här i tio år och har skaffat mig många bekanta som det är roligt att träffa.

Vilka umgås du mest med från laget?
– Franzén (Johan), Kronwall (Niklas) och "Jonte" Eriksson. När det är födelsedagar eller sådant brukar vi träffas. Datsjuk (Pavel) träffar vi också mycket.

På somrarna lirar han golf, men under hösten passar Zäta gärna på att fiska eller se baseboll i hemstaden.

"Det blir framförallt i slutspelet", har han tidigare berättat.

MATCHDAGEN

Den vanligaste tiden för nedsläpp är 19.30, berättar Zetterberg.

Men redan 10.30 ska Detroitspelarna ha skridskorna på sig när det vankas hemmamatch. Då har laget isvärmning i hemmahallen.

– Jag åker hemifrån vid nio. Det ispasset är väldigt kort, 12-13 minuter bara. Jag brukar lämna hallen igen vid 11.30, säger Zäta.

Rutinen är densamma varje gång. Efter det korta passet försöker Zetterberg äta lunch så snabbt som möjligt.

– Vi är tio stycken som har åkt till samma ställe i fem-sex år. Och jag brukar alltid äta glutenfri pasta med kyckling och någon sås. På något sätt är det en del av rutinen.

Kring 13.00 är han hemma i huset igen.

– Då tar jag det lugnt och brukar sova en och en halv timme. Annars slappnar jag av och kollar lite på tv. När jag kliver upp måste jag äta igen och två och en halv timme före match så brukar jag åka till hallen igen.

Två timmar innan nedsläpp ska spelarna vara på plats. Lagkaptenen Zetterberg brukar alltså vara tidigare än så. Kring halv fem sätter han sig i bilen.

– Jag brukar vara bland de första som kommer dit tillsammans med Jimmy Howard (målvakten).

Detroit-ledningen med coachen Mike Babcock i spetsen lämnar ingenting åt slumpen. Tiden fram till nedsläpp är noga planerad och består av flera möten.

– Det första mötet är för dem som ska spela powerplay, vid 17.30-17.45. Direkt efter det är det möte för boxplay. Det kanske är fem minuter emellan. Sedan har vi vårat stora möte med hela laget vid 18.00. Då går vi igenom vad vi ska fokusera på och så.

En halvtimme före matchstart är det uppvärmning på isen sedan väntar i vanlig ordning tre gånger 20 minuters kamp om poängen.

Slutsignalen är dock inte alltid slutet på det fysiska arbetet för spelarna. Inte i Detroit.

– Vi har fys ibland efter matchen. Det är något som man vant sig vid här borta. Det är svårt att få in ett bra fyspass dagen efter om det är match direkt igen. Hur hårt fyspasset blir beror ju lite på hur mycket istid man har haft och sådär.

En lång dag går sedan mot sitt slut.

– Jag brukar vara hemma igen vid halv tolv, säger Zetterberg.

RESORNA

Inför säsongen 2013/14 bytte Red Wings serie. Från den västra till den östra.

Det innebär färre långa resor och många av motståndarlagen återfinns i samma tidszon.

Detroit flyger alltid till bortamatcherna.

– Vi delar plan med baseboll-laget (Detroit Tigers). Deras säsong är ju huvudsakligen på sommaren så det är vårt plan i stort sett hela tiden, säger Zetterberg.

– Vi har väldigt bra resor. Det är skönt, vi har bra platser och det är alltid samma personal och piloter. Det är väldigt avslappnat på resorna och inte som att flyga reguljärt.

Vad brukar du hitta på?
– Jag tittar på mycket serier. Jag har nog sett varenda serie som finns tror jag. Vissa andra brukar spelar kort.

– Jag brukar sitta med Franzén, långt bak. Nästan längst bak faktiskt.

Efter en avslutad bortamatch har spelarna omkring 45 minuter på sig att ta sig ut till bussen som kör Detroitlaget till flygplanet.

– 90 procent av gångerna åker vi hem eller vidare med planet direkt efter matcherna.

Fakta: Mer om Zetterberg och NHL

92 poäng

Det är Henrik Zetterbergs toppnotering i NHL. 43 mål och 49 assist blev det för Zäta under säsongen 2008/09.

11 titlar

Så många gånger har Red Wings vunnit Stanley Cup. Senast var 2008 då Henrik Zetterberg fick vinna för första gången i sin karriär. Zäta fick dessutom Conn Smythe Trophy, som slutspelets mest värdefulle spelare.

700 poäng

Det och några till har Zetterberg gjort i NHL-karriären så här långt. Milstolpen passerades förra helgen i matchen mot Buffalo när Zetterberg noterades för en assist till ett Johan Franzén-mål.

36 kaptener

Det har Red Wings haft sedan inledningssäsongen 1926/27. Zetterberg tog över rollen i januari 2013 efter att Nicklas Lidström avslutat sin karriär.

Artikeln kommer från ST.nu