Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser Östersunds kommuns ekonomi ut

Prognosen visar att Östersunds kommun kommer att gå 83 miljoner plus i år. Det är den glädjande slutsats som presenterades vid fullmäktigesammanträdet på måndagskvällen.

Annons

Vid vårens sista fullmäktige fick alltså politikerna en examenspresent som de kan gotta sig åt under sommaren. Nu presenterades delårsbokslutet per sista april, och det har gått bättre än väntat.

Prognosen pekar mot att kommunen gör ett överskott i år på 83 miljoner jämfört med den tidigare lagda budgeten på 27 miljoner.

– Vi fick kritik när budgeten togs, för att den skulle vara svag. De här indikerar ju faktiskt motsatsen, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Befolkningen har ökat mer än man gissade, vilket i sin tur gett högre skatteintäkter. Även statsbidragen har fallit ut i en positiv riktning.

– Men sedan är det också vinster på den finansiella sidan. Man kan säga att nämnderna fått bra avkastning på det kapital de förvaltat, menar Andersson.

Det här oväntade överskottet sker trots att fullmäktige under resans gång beviljat ytterligare 9 miljoner till Vård- och omsorgsnämnden samt ytterligare 5 miljoner till Barn- och ungdomsnämnden, jämfört med årsbudgeten