Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska älgstammen förvaltas

Brister i hur man räknar ut hur många älgar som får fällas under jakten har orsakat både konflikter samt gjort det svårt att uppnå regeringens förvaltningsmål.

Nu förändras mallen för mallen för hur man tar sig an dessa frågor. Det meddelar Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande, de har tillsammans med några stora aktörer inom skogsbruket har nått en överenskommelse i två centrala frågor. Detta ska nu underlätta processen.

Beslutet angående hur många älgar som ska fällas tas många gånger på lokal nivå genom 147 älgförvaltningsgrupper som består av både markägare samt jägare.

Nu ska de få stöd i den reviderade modell för hur treårsplaner angående avskjutning. Modellen som Jägareförbundet och skogsföretagen enats om heter "Älgfrode" och ger en bild av hur älgstammen påverkas av olika avskjutningsnivåer.

"Både älgstammen och skogen förtjänar att besluten fattas utifrån ett så bra underlag som möjligt", sammanfattar Ronny Löfstrand, jakt- och klövviltschef på Sveaskog, det i ett pressmeddelande.