Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Berg få ekonomin i balans

En 10-procentig minskning av varje konto, köpstopp och avyttring av icke lagstadgad verksamhet. Det är några av förslagen för att få Bergs ekonomi i balans.

Det är kommunchefen Britt Inger Stein Öhrnell som nu lagt sitt förslag på ett omfattande åtgärdspaket.
– Bergs kommun befinner sig i en ekonomiskt svår situation. Budgeten för 2009 har ytterligare försämrats på grund av nedskriven skattekraft från regeringens sida. Att kommunens ekonomiska läge är ohållbart i längden har framgått med tydlighet, skriver hon i sitt åtgärdsförslag.
Som exempel på hur verksamheterna redan drabbats nämner hon både skolan och äldreomsorgen.
– Skolans verksamhet kan med nöd och näppe hålla de kvaliteter som önskas. Äldreomsorgens svåra situation har satt sina spår inte minst på lokalerna i sjukhemmet som nu kommer att byggas om, påpekar hon.
Att varje chef ges i uppdrag att minska varje konto med 10 procent är ett av de förslag hon nu lägger.
Fortsatt vakansprövning och inrättandet av grupper av politiker, chefer och fackliga representanter som ska arbeta med budget och prioritering förslås också.
Icke lagstadgad verksamhet som biblioteksfilialer och bidrag till föreningslivet hamnar dessutom i farozonen i kommunchefens åtgärdsförslag.
– I det kärva ekonomiska läge som kommunen befinner sig i är det nödvändigt att titta alldeles särskilt på dessa verksamheter och ställa dem mot lagstyrd verksamhet i en prioritering, anser Britt Inger Stein Öhrnell.
På tisdag ska kommunstyrelsen ta ställning till kommunchefens åtgärdspaket.