Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Bergs Hyreshus spara

Det kommunala fastighetsbolaget Bergs Hyreshus måste förbättra sin ekonomi med egna insatser. Möjligheten till ett ägartillskott anses begränsad. Det påtalar bolaget i sitt yttrande över den kritiska revisionsrapporten nyligen.

Annons

I den konstaterade revisorerna att Bergs Hyreshus saknar ekonomiska resurser för att planera och utföra ett långsiktigt förebyggande underhåll av fastighetsbeståndet.

Den analysen delas nu av bolagets styrelse och vd som dock aviserar flera åtgärder för att stärka ekonomin.

Bland annat ska ett systemstöd för hantering och överblick av framtida underhållsbehov införas i år. Ett effektiviseringsarbete har också inletts, men det väntas få fullt genomslag första nästa år.

”Dessa åtgärder är dock inte tillräckliga för att i närtid kunna stärka balansräkningen och minska låneskulden”, skriver styrelsen i sitt yttrande och konstaterar samtidigt att kommunen också saknar resurser att ekonomiskt stärka bolaget.

”Det hade varit önskvärt att ägaren hade kunnat tillföra medel för att stärka ekonomin långsiktigt, men den möjligheten är begränsad. Därför måste bolaget fortsatt fokusera på kostnadskontroll, effektiviseringar och förebyggande underhåll”, påpekar styrelsen.

Förutom de ovan nämnda åtgärderna väntas nu också en avyttring av fastigheter i kommunens ytterområden samt fastigheter som ger driftunderskott eller där höga underhållskostnader väntas i framtiden.

Som ÖP nyligen berättat redovisar Bergs Hyreshus ett överskott på 6,3 miljoner kronor före skatt för 2013, något som beskrivits som ett trendbrott efter flera ekonomiskt svaga år.

Men den glädjen verkar bli kortvarig.

I yttrandet till revisorerna konstaterar bolagets styrelse att redan i år kommer resultatet att falla drastiskt på grund av nya avskrivningsregler för fastigheterna.