Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska de bli planens kungar

/
  • Gahssan Talozi och Christoffer Fryklund  var två som var på tå på ÖFK:s senaste träning. Nu ska de få hjälp av Peja Lindholm att bli ännu bättre på det.Peja Lindholm kollade in ÖFK:s träning.

Curlingvärldsmästaren Peja Lindholm är en av dem som ska hjälpa spelarna i Östersunds FK att hitta sig själva.
– Mitt jobb är att få dem att vara på tå och att bli kungar på planen, säger han.

Annons

Östersunds Fotbollsklubb veckan efter den tunga premiärförlusten mot Carlstad United: Träning på konstgräset i högt tempo och mycket rörelse.

Men hur går man vidare som spelare efter en tung förlust?

ÖFK:s prestationscoach, curlingvärldsmästaren Peja Lindholm, fanns på plats.

Tillsammans med Johan Svelander, som jobbade med ÖFK förra säsongen, har han lagt upp en strategi för hur ÖFK:s spelare ska tro på sig själva och bli just kungar på planen.

– Det är ett långsiktigt arbete där vi ska få dem att prestera utifrån vad de redan har. Vi ser från nuläge och vi vill framåt. Uppgiften är att ta ut riktningen och följa upp det under säsongen, säger han.

– Det kan vara att vi är med på träningarna och tittar på vilken kroppsställning spelarna har, om de är på tå eller om de är litet mer tillbakadragna.

– Jo, om du ser ut som en looser då blir du också en looser, men om du står på tå och visar att du är kung blir du också en kung. Det gäller att vara kung på träningen och på nästa träning och på match. Det handlar om att vara positiv och utstråla säkerhet, då sprids det även till omgivningen.

Men det handlar naturligtvis om mer än bara kroppshållning, även om det är en bra bild. Det här är ett långsiktigt arbeta som kan ta flera säsonger. Peja och Johan Svelander jobbar individanpassat där det läggs stor vikt vid enskilda samtal med spelarna.

– Jag vill att varje spelare ska sätta sitt eget mål för morgondagen, att ta fram eventuella orosmoment och bearbeta dem för att ta kontroll över livet eller sitt fotbollsspel. Det är viktigt att ligga steget före, att se vad som väntar framför dem.

Nu kommer de att träffa spelarna minst en gång i veckan. På träningen den här kvällen var Peja på plats för att få se hur en träning går till.

– Jag stod i bakgrunden och såg hur en del spelare tog för sig och andra inte. Några av spelarna fick reda på att de skulle ned i U 19 och det syntes tydligt att de blev ledsna. Då gäller det att kunna ta det också.

– Jo, det är kanske snarare inom ungdomsfotbollen det här borde in. Det är där man jobbar väldigt mycket med attityder och värdegrund, det är också därför det ställs väldigt höga krav och förväntningar på ungdomsledare, tycker jag.

– Vårt jobb är att sätta spelarna i fokus innan matchen, tränare Kalle Björklunds jobb är att få dem att prestera under matchen. Vi ska få dem att vara på alerten och prestera järnet just då.

– Det har vi inte tagit ställning till än, men min inställning är att det inte ska vara någon skillnad på vår närvaro vare sig det är träning eller match.

Mer läsning

Annons