Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska det bli bättre täckning

Hur ska det bli bättre? Det finns förslag men inget som löser allt på en gång.

Annons

Finns det några förslag på bättre mobiltäckning?

Ja, Post- och Telestyrelsen hade i uppgift att komma med förslag för bättre täckning i glesbygd och de började med att föreslå lokala möten mellan privat och offentligt för att de ska kunna bli master trots brist på marknadskrafter. Ett sådant möte hölls i Östersund i tisdags. En regional samordnare ska börja jobba som ett resultat av mötet.

Är det allt?

Nej, PTS föreslår att myndigheten ser till att det blir en första så kallad samhällsmast, ett pilotförsök för en "olönsam" mast i glesbygd. Än så länge tillåter inte EU att EU-medel används till mobilt bredband och än har regeringen inte avsatt egna pengar till sådana här samhällsmaster, men många väntar på det.

PTS vill också gå vidare för att samordna insatser så att det ska bli bättre täckning inomhus.

Krav på operatörerna då, att de måste bygga i glesbygd?

Då säger PTS att i kommande tilldelningar av licenser så kan "vid behov" PTS ställa sådana villkor. När 900 Mhz-bandet delades ut gratis ställdes inga sådana glesbygdskrav och man kan inte komma efteråt och kräva detta, menar PTS. Däremot vill man förlänga kraven i 900-bandet så att ingen operatör får minska den yttäckning de redan har.

Kommer det nya licenser?

Nyss har regeringen bestämt att släppa 700-bandet och nu föreslår PTS att 450-bandet, det som Net1 nu äger och som var Sveriges första mobilnät och nådde i princip hela landet, ska utredas under våren 2014. Ännu ett förslag är att låta operatörer dela med sig i fall de har en licens som de inte använder. Detta skulle kunna användas i glesbygd.

Operatörerna är väldigt hemliga med hur många master de har, samtidigt har det visat sig att deras egna täckningskartor inte stämmer. Hur går det ihop?

Nästa steg är att det ska bli kartor som går att jämföra, riktiga kartor. Då hoppas PTS att konkurrensen leder till att det blir fart på utbyggnaden.