Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska det bli livat i Krokoms centrum

Det våras snart för Krokoms centrum. En pågående förstudie har som mål att göra den tidigare Konsumfastigheten till en ny samlingsplats med ett bibliotek som navet i denna makeover.

– Det är viktigt att vi får ett levande centrum, säger Krokoms kommunalråd Maria Söderberg (C).

När Konsum stängde sin butik började diskussionerna på allvar om hur man skulle kunna bättra på centrums attraktionskraft. När fastigheten bjöds ut till försäljning blev kommunen köpare och började skissa på hur fastigheten skulle kunna användas.

– Det finns naturligtvis många tankar och idéer när man planerar en sådan här satsning. Alla har ju sin egen målbild. Som jag, och många med mig ser det, känns det angeläget att låta biblioteket få nya lokaler i den här fastigheten. Det kan då bli bas för olika kulturaktiviteter för alla åldrar. Ett sorts kulturhus i mindre skala, säger Maria Söderberg.

– Lokalerna ska göras flexibla så man utan problem kan ordna med exempelvis konserter. Vi bör också få plats för ett fik i den nya samlingsplats vi vill skapa, tillägger hon.

Anledningen till att Maria Söderberg och flera andra politiker vill satsa på ett kulturcentrum är att det i Krokoms kommun finns ett mycket stort kulturellt engagemang.

Det hoppas man kunna ge större uppmärksamhet och möjlighet till ytterligare utveckling genom att ge centrum en ny profil.

– I dag är vårt centrum lite trist. Vi vill lyfta det och göra det mer levande, anser Maria Söderberg.

Enligt henne råder det ganska stor enighet om att det är den här vägen man ska gå.

Krokoms byförening har också påtalat behovet av en modernisering av Krokoms samhälle.

Men alla tilltalas inte av planerna på att den tidigare Konsumfastigheten byggs om till kulturhus.

– Vi behöver inga samlingslokaler i Krokoms centrum. Däremot fler affärslokaler. Det är ju det som gör att ett centrum får liv och kan blomma upp. Varför inte låta en blomsteraffär och ett bageri flytta in lokalerna, tycker Krokomsbon Susanne Nordqvist som tror att fler butiker gör centrum mer attraktivt.

Att den nu ägda Konsumfastigheten även fortsättningsvis skulle användas som enbart affärslokal är dock ingenting som tilltalar kommunledningen.

– Nej, vi tycker det är viktigare att få till en mötesplats för olika aktiviteter. Men vi räknar med att det ska gå att bygga ihop Ica och Konsumfastigheten efter den ändring av detaljplanen som gjorts. Det kan ge utrymmen för något nytt, säger Maria Söderberg.

En som gärna ser att cent-rum får en kulturhus är Niklas Tinnsten som bor i Östersund men som arbetar i Krokom.

– Någon form av samlingslokal skulle sitta fint. Det vore också ganska naturligt att låta biblioteket få lokaler i centrum. Det behövs en plats där folk kan träffas och samlas, tycker han.

Går allt enligt planerna är det meningen att moderniseringen av Krokoms centrum ska påbörjas under våren i år.


Artikeln kommer från tidningen Krokom.