Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Dollarstore stoppa snattarna

Tänker du snatta på Dollarstore? Tänk dig för i så fall. Då kan du utrustas med en skylt där det står ”jag är en tjuv!”

Annons

Dollarstores ägare och verkställande direktör Peter Ahlberg har ledsnat på snatterierna.

Varje år tappar företaget två miljoner kronor på att folk tar med sig varor utan att betala.

När företaget tar en snattare kräver de snattaren på 1 500 kronor i en administrativ avgift.

– Vi tar ut avgiften för att en person ska sitta med snattaren och vänta på polisen, vilket kan ta ganska lång tid ibland. Sedan måste vi ju in till tingsrätten och vittna ibland. Jag ser inga hinder i att ta ut en sådan avgift. Jag är så trött på snattarna, säger Peter Ahlberg.

Men många som råkat ut för den administrativa avgiften har protesterat högljutt.

– Ja, snattarna klagar på att det är för mycket pengar som jag kräver av dem, säger Ahlberg.

Han har därför tagit ett beslut som får många att höja på ögonbrynen. Från och med nu får du nämligen ett val om du blir tagen för snatteri i en Dollarstore-affär.

– Du kan i stället få bära omkring på en skylt samtidigt som du drar in kundvagnar på lördag och söndag. Lönen du får för helgjobbet byter vi mot den administrativa avgiften, säger Peter Ahlberg.

På skylten står det: ”Jag är en tjuv. Jag snattade från Dollarstore!”

– Jag ser inget hinder i att göra så här. Vill man inte gå omkring med skylten är det ju bara att betala den administrativa avgiften. Det handlar ju inte om att vi ska tapetsera affären med bilder på snattare. Sedan kommer vi ju inte att låta små pojkar eller flickor gå omkring med skylten på parkeringen, säger Peter Ahlberg.

• Är det lagligt att göra så här?

– Det vet jag inte. Men jag kommer att göra så här även om det inte skulle vara lagligt. Det går inte att snacka om moral med snattare.

Men Peter Ahlbergs skyltar är inte olagliga.

– Nej, man får ha sådana skyltar om man vill det. Däremot får man inte tvinga någon att ta på dem. Men om parterna är överens så kan man ha skylten på sig. När det gäller ungdomar så tror jag på det här med att jobba av när de till exempel har snattat. Men utan skylt då, säger Per Thelin hos polisen.

• Men den administrativa avgiften då? Får man ta ut den?

– Ja, men den som får avgiften kan säga att han inte vill betala. Då får det i så fall drivas civilrättsligt av butiksägaren. Men den avgift som åklagaren kommit fram till efter ett snatteri kan man inte vägra att betala.

Annons