Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska fartsyndarna stoppas – här sätts de nya fartkamerorna upp

Nu ska fartsyndarna stoppas och ytterligare liv ska sparas på länets vägar.

Trafiksäkerhetskameror, eller som de vanligen kallas, fartkameror är ett effektivt sätt att rädda liv. Trafikverket räknar med att kamerorna räddar 20 trafikanter från att dö i trafiken och drygt 70 personer räddas från allvariga skador per år.

Nu har Trafikverket beslutat att placera ut ett stort antal nya fartkameror på utsatta och trafikavsnitt på länets vägar.

Fyra kameror kommer att placeras ut på Frösön. En i Mjälle, en i Valla, ytterligare en i Valla Norra och den fjärde och sista kameran på Frösön placeras vi Skärpbacken.

LÄS OCKSÅ: Stoppförbud längs Litsvägen under fredagens Östersund Winter Rally

E14 kommer att få en mängd nya kameror uppsatta. I första hand på sträckan mellan Järpen och Björnänge där sju kameror ska placeras ut. Det blir en kamera vid Slagsån, två vid Undersåker, en vid Kläppen, en vid Såböle och slutligen två vid Björnänge. Längre västerut, i Enafors vid avtaget mot Storulvån, i anslutning till järnvägsviadukten kommer också två kameror att placeras ut.

– Vi kommer även att sätta upp en kamera vid infarten till Sveg på riksväg 84, säger Gabriella Gulliksson, trafiksäkerhetsutredare på Trafikverket i Härnösand.

Att sätta upp en kamera är en kostsam historia.

– Varje etablerad kamera kostar 400 000 kronor, inklusive byggnation och all utrustning. Men det är väl använda pengar, de fungerar väldigt bra och de har en stor betydelse för att minska krockvåldet, säger Gulliksson.

Totalt finns över hela landet cirka 1500 kameror utplacerade i detta nu.

LÄS OCKSÅ: Bil i brand på Stuguvägen