Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska gåtan med manliga storband lösas

Det är nästan inga kvinnor som spelar i storband. Varför det är på det viset ska tre svenska storband nu ta reda på, med hjälp av bidrag av Kulturrådet.

– Det är en total mansdominans. Och om jag tittar ut i Europa med fasta professionella storband så skulle jag säga att det är två till tre kvinnor i ett tjugotal professionella storband. Så det är total misär, säger Walter Brolund, orkesterchef på Norrbotten Big Band, till Kulturnytt.

Han jämför med den klassiska musiken där könsfördelningen inte alls är lika skev i orkestrarna och anar att manliga nätverk och få kvinnliga förebilder kan vara en del av problemet inom storbandsvärlden.

Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Visby Storband har fått 300 000 kronor i utvecklingsbidrag från Kulturrådet för att reda ut frågan. En projektledare har anställts och förra veckan tillsattes en genusvetare.

TT