Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Kvinnojouren finansieras

Socialstyrelsen tycker att många av landets kommuner är för dåliga i sitt arbete med våld i nära relationer.
Nu ska kommunerna i Jämtlands län försöka bli bättre.

I våras kunde ÖP berätta att den ideella föreningen Kvinnojouren i Östersund är räddad för år 2015.

Det berodde på att Regionförbundet Jämtlands län – genom sin primärkommunala nämnd – gick in med 675 000 kronor för att täcka det som länets kommuner inte kunde bidra med.

Planen är att kommunerna bidrar med 800 000 kronor, vilket alltså gör att Kvinnojouren totalt får drygt 1,4 miljoner kronor för år 2015.

Nu har tjänstemännen i Östersunds kommun kommit med ett förslag på hur stor del som just Östersunds kommun ska bidra med. Det handlar om 379 000 kronor.

Beslutet om bidraget ska tas 27 augusti, när socialnämnden i Östersunds kommun har sammanträde.

Då ska politikerna också besluta om pengar till den länsövergripande kommunala verksamheten Centrum mot våld, som också arbetar med våld i nära relationer.

Planen är att Centrum mot våld ska få drygt 1 miljon kronor från Östersunds kommun för året 2015, av de totalt 2,2 miljoner kronor som centrumet får från länets kommuner.

Tjänstemännen skriver i sitt förslag att Socialstyrelsens tillsyn har visat på brister hos många kommuner när det gäller socialtjänstens arbete med våld i nära relationer. Det handlar till exempel om att kommunerna ska kunna erbjuda skyddat boende och göra insatser för dem som misshandlar.

”I Jämtlands län finns två verksamheter som sammantaget skulle leda till att de nya kraven uppfylls – dels genom den ideella föreningen Kvinnojouren och dels genom den länsövergripande kommunala verksamheten Centrum mot våld. Genom att vidareutveckla den sistnämnda till att kunna erbjuda skyddat boende för de målgrupper som inte Kvinnojouren kan erbjuda plats, samt att arbeta med våldsutövare och ombesörja kompetensutvecklingen bland länets berörda personal så kommer Jämtland i framtiden kunna arbeta strategiskt, samordnat och heltäckande med våld i nära relation”, står det i tjänstemannaförslaget.