Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen klara av Yran, Game Fairs och allsvensk match – semesterlediga får gå in och täcka upp

Det är mycket som händer i helgen. Storsjöyran, två Game Fair på olika platser och en allsvensk fotbollsmatch stundar. För att kunna klara av bevakningen har semesterlediga poliser fått komma in och stärka upp.

LÄS OCKSÅ: Sexbrott på festivaler tar inte slut – så ska Storsjöyran skapa en trygg miljö

Det kommer bli en händelsefull helg för poliserna i länet. Storsjöyran, två Game Fairs – en på Frösön och en i Kall, Åre kommun, och så en allsvensk match när Östersunds FK möter Elfsborg på hemmaplan.

Sten Sundin som är kriminalkommissarie vid Jämtlandspolisen säger att läget ändå är under kontroll.

– Storsjöyran är prioriterad och det kommer vara ett fyrtiotal poliser som kommer jobba i och omkring. Vi anser att vi har fått ihop den bemanning som vi vill ha för att kunna känna trygghet för en så här stor festival.

LÄS ÄVEN: Centerkvinnor vill se hårdare tag mot sexuellt ofredande

För att kunna täcka upp för evenemangsbevakningen och ändå ha tillräckligt med poliser för den vanliga bevakningen kommer poliser som egentligen gått på semester komma tillbaka in och jobbar extra under helgen.

– Det är sex till sju stycken som bryter semestern för att stärka upp på Yran, säger Sten Sundin.

LÄS MER: Trots problemen och kritiken – högste polischefen är nöjd med omorganisationen och nya ledningscentralen

Han säger att det inte är något ovanligt att semesterlediga poliser får frågan om de kan tänka sig att komma in och jobba under större evenemang.

– Det är normalt för oss. Den styrka som jobbar räcker inte till för Yran, vanliga linjeverksamheten och övriga evenemang som är samtidigt annars, säger han.

Tidigare år har Jämtlandspolisen kunnat låna in poliser från Västernorrlands län för Yranhelgen. Men den möjligheten har man inte nu.

– Det har varit svårt att få loss poliser de senaste åren. Västernorrland har försökt hjälpa oss allt de kan men på grund av att många poliser är föräldralediga har de svårt att få ihop sin egen bemanning, säger Sten Sundin.

Men kommissarien säger att han och insatschefen ändå är nöjd med den bemanning som de har till förfogande.

– Vi anser att vi har den bemanning som vi vill ha . Det är ett fyrtiotal polisen som kommer jobba i och omkring storsjöyran. Vi gör allt vi kan för att det ska bli en brottsfri folksfest.

Kommer ni jobba på något speciellt sätt för att minimera risken för sexuella ofredanden under Storsjöyran?

– Vi har självklart tagit emot den info som finns från andra festivaler och vi har haft träffar med yrangruppen som också jobbar med det. Så vi kommer jobba från två håll och vi kommer ha ett antal poliser som jobbar särskilt mot företeelsen med sexuella ofredanden, säger Sten Sundin.

Hur har Stråketveckan varit hittills?

– Jag har inga exakta siffror i huvudet nu. Men vi upplever att vi haft ett väldigt bra stråk utifrån ett brottsperspektiv. Berusninsgraden har inte heller varit uppseendeväckande, säger Sundin.

Den allsvenska fotbollsmatchen mellan Östersunds FK och Elfborg på lördag ses som en lågriskmatch och kommer inte påverka bemanningen av exempelvis Yran. Polisen kommer ha tillsyn men ingen extra bevakningen på den, enligt Sten Sundin.

SE OCKSÅ: Facket är kritiska efter nya avtalet – Jämtlandspoliser tjänar sämre än kollegorna

SE OCKSÅ: (PREMIUM) Så mycket tjänar högsta polischeferna i region Nord