Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen klara fylleriet på Yran

Folkfest för inte bara gott med sig. Mycket folk och fylleri gör att bland annat polis och socialtjänst måste förebereda sig väl inför festveckan.

De senaste åren har polisen i Östersund haft speciellt avsatt personal som bara jobbar med fokus på Stråket och Storsjöyran under veckan, något de kommer fortsätta med även i år. Redan på premiärfredagen är de på plats och när själva festivalen börjar på torsdag kommer en ännu större kommendering.

– Det är så klart mycket mer folk i rörelse och fest i stan, så vi räknar med en ökning i fylleri och ordningsstörningar. Därför finns vi extra på plats så att man ska kunna gå tryggt och säkert. Naturligtvis finns också ordningsvakter och krogägarna har egna ordningsvakter och entrevärdar, säger Patrik Jonsson som är närpolisområdeschef.

Han förväntar sig en liknande bild som de senaste åren, vilket innebär en relativt god ordning. Det är just den speciellt ansatta polisstyrkan som han menar har en dämpande effekt.

– Vi jobbar med att ta bort för berusade personer och de som vill ställa till förtret, berättar Patrik Jonsson.

Även socialtjänsten kommer att finnas på plats under festivalen. De kommer att gå runt på campingen, i stan och inne på festivalområdet, men kommer också att ha en egen transport från polisens uppsamlingsställe vid Residenset. Därifrån kommer de föra alla omhändertagna ungdomar under 18 år till socialtjänstens egna uppsamlingsställe på Soliden. Där försöker de komma i kontakt med ungdomarnas föräldrar.

I fjol omhändertogs 17 ungdomar under Storsjöyran. Året innan dess var det drygt 35 stycken, men då var också festivalen en dag längre. En av polisens uppgifter är att hälla ut alkohol för minderåriga ungdomar.

– Vi hoppas att trenden håller i sig och att det blir färre som blir omhändertagna, säger Peter Wrangel som är ungdomsstödjare på socialtjänsten.

Socialtjänsten i Östersund kommer att ha mellan 10 och 12 handläggare på plats varje kväll under festivalen, med ytterligare assistans från övriga kommuner i länet.

– Det brukar vara ett bra samarbete med nattvandrare, Röda Korset, polis, räddningstjänst och alla som är berörda. Vi har ett bra upparbetat koncept, säger Peter Wrangel.