Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska rennäringen och skogsbruk komma närmare varandra

Under två dagar har representanter för samebyar och skogsbruk träffats i fält. Syftet är att öka samförståndet mellan de två näringarna. Utbildningsdagarna hölls inom projektet kompetensutveckling skogsbruk och rennäring.

– Det är mycket lärorikt och det blir lättare att förstå den andra näringens tankar när vi får träffas på det här sättet. Sen kommer jag aldrig att gilla contortatallar ändå, säger Magnus Rehnfeldt, Mittådalens sameby.

Totalt deltog ett 30-tal personer under de två utbildningsdagarna vilka leddes av projektledaren Linnea Carlsson, SCA och Maria Boström, projektledare SSR.

– Både skogbruket och renskötseln nyttjar skogsmarken och de två näringarnas mål innebär inte alltid att de har samma syn på hur skogen ska skötas. Genom att träffas och skapa en gemensam kunskapsbas ökar förståelsen för de olika målen och skapar förutsättningar för ett effektivt samråd mellan skogsbrukets och samebyarnas företrädare, säger Linnea Carlsson som är mycket nöjd med utfallet av dagarna i Dalsvallen där Ingemar Mäkitalo, Stora, hjälpte till att visa upp olika föryngringsområden i skogsmarken.

Idén till kompetensutvecklingsprojektet kommer från Skogsstyrelsens och Sametingets gemensamma regeringsuppdrag och bakom projektet står Svenska Samernas Riksförbund, Sametinget, Skogsstyrelsen samt skogsbolagen Bergvik, Holmen, SCA, Sveaskog och Fastighetsverket. Projekttiden är satt till två år.