Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska skidspåren ändras i Östersund

Stora delar av spårsystemet vid Östersund skidstadion kommer att ändras till nästa säsong. Vissa favoritslingor försvinner helt.

Efter en besvärig vinter för alla de som jobbar med skidspåren kring Östersunds skidstadion tar man nu sikte på nästa säsong. Och det kan bli en säsong med en rad förändringar.

Redan i dag sitter folk inne i kommunens korridorer och planerar för framtiden, och redan i dag kan vi glömma vissa spår till nästa vinter. Spår som kostar mycket, men som ger lite, försvinner om förslaget går igenom.

– De gamla klassiska dumprarna på SM-spåret längst upp till vänster på Torråsenområdet har köpts in av privata intressenter. De kommer att försvinna till nästa år. Detsamma gäller spåren ner mot Odensala, just nedanför E14 ner mot Lillsjön, ligger illa till. Där krävs massor med snö eller markarbeten för 250 000 kanske 300 000 kronor för att ta bort stubbar och träd för att spåret ska bli åkbart. Vi kör sönder maskinerna så fort vi kör där, säger Hedlund.

Men det är en sträcka som är populär hos många.

– De som bor där vill ha kvar spåren. I dag har de 50 meter till skidspåren. Tar vi bort spåren kommer de i stället att ha 200 meter till skidspåren och det är inte många östersundare som har det, säger han.

Även spåren vid Spikbodarna ska ändras. De kommer även nästa år att få den utformning de hade i år. 15 kilometersspåret blir i stället 13,5 kilometer exempelvis.

I Lövsta pekar mycket på att enbart elljusspåret prepareras.

Klart är att jobben med spåren inom kommunen måste effektiviseras, och som vanligt är det en fråga om pengar och resurser.

– Vi måste korta ner och bygga ihop en hel del spår. Här i ÖSK finns i dag en mängd spår men logistiken dem emellan haltar. Vi måste få till ett bra flöde som skulle betyda att vi tjänar både tid och pengar, menar Hedlund.

I dag finns inga beslut fattade, men planerna är långt gångna.