Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska svensk storslalom räddas

Benjamin Raich vann storslalomtävlingen i Åre.
Ingen svensk var med.
– Killarnas storslalom är en katastrof. Nu har jag satt ner foten och bestämt att vi måste göra ett storslalomprojekt i Sverige, säger alpine landslagschefen Anders Sundqvist till TT.

Annons

Tre svenskar har tagit världscuppoäng i storslalom i vinter – Markus Larsson, André Myhrer och Matts Olsson. Larsson låg 24:a i storslalomcupen inför säsongsavslutningen, men kunde inte ställa upp i Åre eftersom han är skadad. De andra två är långt efter de bästa.

Fredrik Nyberg är den senaste svenske storslalomåkaren som tillhörde världstoppen i disciplinen och inte sedan början av 1990-talet har det funnits ett helt gäng bra storslalomåkare i det svenska landslaget.

Storslalom ses av många tränare och alpinexperter som grunden i alpin skidåkning.

– Blir man bra i storslalom kan man sedan gå åt vilket håll som helst, till fartgrenarna eller till slalom. Och jag tror dessutom att om man är bra i endast en gren tar det till slut stopp i utvecklingen av den grenen om man inte också utvecklar sig i andra grenar, menar Sundqvist.

Sundqvist kommer att ta initiativ till ett storslalomprojekt i svensk alpinsport, med start på nationell nivå.

– Det tävlas för mycket i slalom i Sverige. Kanske beror det på att det är lite krångligare med storslalom – det krävs längre backar.

projekt som går genom hela det svenska systemet får vi säkert fram bra storslalomåkare i framtiden. Historien visar att vi lyckats bra när vi gjort långsiktiga projekt.

På landslagsnivå startade en satsning efter VM i Åre för två år sedan med sikte på att bland annat få åkarna att bli bra i fler grenar, och framför allt att få slalomåkarna att utvecklas i storslalom.

– Det målet har vi inte uppnått.