Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska svensk storslalom räddas

Benjamin Raich vann storslalomtävlingen i Åre.
Ingen svensk var med.
– Killarnas storslalom är en katastrof. Nu har jag satt ner foten och bestämt att vi måste göra ett storslalomprojekt i Sverige, säger alpine landslagschefen Anders Sundqvist till TT.

Annons

Tre svenskar har tagit världscuppoäng i storslalom i vinter – Markus Larsson, André Myhrer och Matts Olsson. Larsson låg 24:a i storslalomcupen inför säsongsavslutningen, men kunde inte ställa upp i Åre eftersom han är skadad. De andra två är långt efter de bästa.

Fredrik Nyberg är den senaste svenske storslalomåkaren som tillhörde världstoppen i disciplinen och inte sedan början av 1990-talet har det funnits ett helt gäng bra storslalomåkare i det svenska landslaget.

Storslalom ses av många tränare och alpinexperter som grunden i alpin skidåkning.

– Blir man bra i storslalom kan man sedan gå åt vilket håll som helst, till fartgrenarna eller till slalom. Och jag tror dessutom att om man är bra i endast en gren tar det till slut stopp i utvecklingen av den grenen om man inte också utvecklar sig i andra grenar, menar Sundqvist.

Sundqvist kommer att ta initiativ till ett storslalomprojekt i svensk alpinsport, med start på nationell nivå.

– Det tävlas för mycket i slalom i Sverige. Kanske beror det på att det är lite krångligare med storslalom – det krävs längre backar.

projekt som går genom hela det svenska systemet får vi säkert fram bra storslalomåkare i framtiden. Historien visar att vi lyckats bra när vi gjort långsiktiga projekt.

På landslagsnivå startade en satsning efter VM i Åre för två år sedan med sikte på att bland annat få åkarna att bli bra i fler grenar, och framför allt att få slalomåkarna att utvecklas i storslalom.

– Det målet har vi inte uppnått.