Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska turismen i Östersund lyfta

Antalet hotellnätter i Östersund gick ned 6 procent förra sommaren. Men en liten uppgång under vintern ger ett ljusare läge inför denna sommar.

Sommarens tapp skaver lite i stans ambitioner att öka antalet gästnätter till 2016. På fyra år skulle det årliga antalet gästnätter nå 411 000. I stället gick det bakåt till 334 000.

Anna Wersén, vd för Destination Östersund, sticker inte under stol med att utvecklingen gått åt fel håll.

– Men jag är egentligen inte orolig. Det är mycket som kommer att hända framöver med Frösö Park, Gamla teatern, Verkön och arrangemang, säger Anna Wersén.

I kombination med försämrade betyg på helhetsupplevelse ska dock ingen i besöksnäringen luta sig tillbaka.

– Det här ska tas på största allvar. Det är inte katastrof, men en varningssignal. Vi måste tänka till helt enkelt.

Utbudet av aktiviteter, boende och arrangemang måste ses över. För besökare vill se och uppleva nya saker.

Här kommer det nya hotellet på Frösö Park in. Det finns stora förhoppningar kring att hotellet ska bli en ny anledning för turister att ta sig till Östersund.

– På sikt hoppas vi att Frösö Park ska bli lika viktigt som Holiday Club blivit för Åre, säger Anna Wersén.

Hotellet är det första nya som byggs i stan sedan 1970-talet, om man undantar Gamla teatern som byggdes om till hotell på 1990-talet.

– Det behövs faktiskt fler hotellbäddar om vi ska kunna växa, säger Anna Wersén.

Vinterstaden har mest besökare sommartid. Turistnäringen har också mycket uppgifter om sommarturismen, men vintrarna är inte lika kartlagda.

Den första enkäten med vinterbesökare har gjorts i vinter. Den presenterades i går under Östersundsdagen som samlade personer från besöksnäringen.

Lars Häreblad från Nordanalys konstaterade att vintern varit miserabel. Vinterparken smälte bort och isbanan Medvinden var knappt öppen.

– Vi har fått testa vad våra vinterbesökare tycker under sämsta förutsättningar.

Det visar sig att de flesta har förståelse för att vädret rår ingen på.

Nu var det ingen jätteundersökning. Totalt svarade 260 personer på frågor.

En ljusglimt är att under december-mars gick antalet gästnätter upp 2,3 procent från 70 000 till 71 600 gästnätter jämfört med samma period under vintern 2012-2013.

Hur ska Östersund vända den negativa trenden? Anna Wersén, vd för Destination Östersund, chattade med läsarna på torsdagen. Se chatten i efterhand här ovanför.