Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska ungdomsfylleriet på valborg minska

/

När majbrasan brunnit ut och föräldrarna gått hem, det är då det händer saker.

Därför intensifierar kommunen nu sin kampanj mot langning.

Annons

– Ungdomars alkoholvanor är en komplex fråga där många faktorer spelar in och en bland flera viktiga för att minska ungdomsfylleriet är tillgängligheten. Vad vi vill är att alla vuxna, föräldrar, äldre syskon med flera, ska vara överens om att inte hjälpa ungdomar att få tag i alkohol, säger Eva Forsberg, koordinator för Östersunds kommuns drogförebyggande arbete.

Valborg är, tillsammans med skolavslutningen och halloween, en "riskhelg" och i år kampanjar kommunen tillsammans med ett antal frivilligorganisationer lite extra för att minska ungdomsfylleriet.

På gågatan har det spelats gatuteater, där unga skådespelare visat hur det kan se ut sista april, när majbrasan brunnit ut, föräldrarna gått hem och ungdomarna berusat sig och dragit in på stan. Röda korset, Nattvandrarna och kommunen har delat ut flygblad med information runt Systelbolaget.

– Vi vet att många gör sin alkoholdebut under valborg och vi vet att om vi kan skjuta upp alkoholdebuten så ger vi ungdomarna en bättre start i livet. För varje år som debuten skjuts upp minskar risken att få alkoholproblem senare i livet med 14 procent, säger Eva Forsberg.

Under själva valborgskvällen kommer fritidsgårdarna att ha öppet och UNF, ungdomens nykterhetsförbund, kommer att arrangera en drogfri fest för att visa att det går att festa utan att dricka alkohol. Nattvandrarna kommer också att vara ute under natten och kvällen.

– Vi samlas vid 21.30 för att stämma av med polis och socialtjänst och se hur läget är, säger Nils-Ivar Odelberg, kontaktman för Nattvandrarna.

– Eventuellt kommer vi att ha en bilburen grupp som kan vara lite mer mobil om det behövs, även om det vanligaste är att ungdomarna kommer in till stan när valborgsfirandet ute i stadsdelarna börjar ta slut.

Kommunen har en nollvision kring langning och ungdomsfyller – "ingen ungdom under 18 år ska efterfråga eller ha tillgång till alkohol eller andra droger". Och trots det kanske svåruppnådda målet finns det goda tendenser.

– I den senaste drogvaneundersökningen från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning ser vi att alkoholdebuten kommer senare och senare för ungdomarna. Det är en tendens som vi hoppas ska fortsätta, säger Eva Forsberg.

Annons