Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vården för hjärtinfarktspatienter förbättras

Östersunds sjukhus kommer troligen att utföra så kallad ballongsprängning framöver. Det skulle innebära att hjärtinfarktspatienter kan få behandling snabbare.

Annons

I dagsläget är Jämtlands län och region Gotland ensamma i landet om att inte ha så kallad PCI-verksamhet, eller ballongsprängning som det också kallas. Jämfört med riket har Jämtlands län en hög dödlighet i hjärtinfarkt inom 30 dagar efter insjuknandet.

Ballongsprängning är en metod som används för att vidga kranskärl på hjärtat och i dag skickas patienterna till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att få den här behandlingen. I de nationella riktlinjerna ingår att patienterna ska erbjudas ballongsprängning som första behandling vid hjärtinfarkt.

Nu föreslås politikerna fatta beslut om att ta hem PCI-behandlingen till Östersund. Antalet ballongsprängningar beräknas bli cirka 280 per år och för att kunna hantera det måste ett nytt PCI-lab byggas upp. Enligt den utredning som föregår beslutet framgår att det här skulle innebära sänkt dödlighet i hjärtinfarkt, färre komplikationer efter hjärtinfarkten och kortare vårdtider för patienterna.

För Jämtlands läns landsting skulle det ge en besparing på runt 3 miljoner kronor per år de första tre åren och sedan, när verksamheten drivs med egna operatörer, skulle besparingen bli 8 miljoner kronor per år. Trots ökade personalkostnader blir det en alltså en positiv ekonomisk utveckling eftersom kostnaderna för riks- och regionvård samt patientresor minskar. I utredningen betonas också att Östersunds sjukhus tillförs ytterligare en specialitet, vilket gör att arbetsplatsen blir mer attraktiv. Det skulle vara positivt för befintlig personal, samtidigt som det bedöms underlätta vid rekrytering av läkare och läkarstudenter.

Nästa vecka fattar landstingsstyrelsen beslut i frågan.

Annons