Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skickligt att man håller andan

Den andra delen i Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell, den engelske 1500-talskungen Henrik VIII:s högra hand, är faktiskt ännu bättre än "Wolf Hall" som kom förra året.

Det kan bero på att manegen krattades så väl i den omfångsrika första delen, för när "För in de döda" börjar tar det nästan ingen tid alls innan man kastats in i handlingen med hull och hår.

Vi känner alla huvudpersoner redan, vi vet att kungen nu är förälskad i blyga och hulda Jane Seymour, hon som kommer att bli hustru nummer tre i raden av de legendariska sex.

Det är september 1535 och Anne Boleyns fall tar långsamt sin början. I maj 1536 kommer hon att halshuggas med ett svärd svingat av en fransk bödel, vilket inte kan komma som en överraskning för någon läsare, men Hilary Mantel åskådliggör hela förloppet så skickligt att man nästan håller andan ibland.

Till slut knäböjer så Anne Boleyn på schavotten. Hon har befunnits skyldig till äktenskapsbrott, incest, förräderi och häxkonster, och före henne har fem anklagade och dömda män redan avrättats, bland annat hennes bror.

Men det räcker inte med att drottningen dömts till döden – äktenskapet ogiltigförklaras också, precis som i fallet med föregångaren Katarina av Aragonien. Varför är det så viktigt? Jo, för då kan inte döttrarna räknas in i tronföljden, och jakten på en eller helst två manliga arvingar är ju det som är hela motorn i kungens äktenskapskarusell.

Precis som med förra boken har Jesper Högström gjort ett helgjutet jobb med översättningen. Språket känns även nu modernt och levande, trots att här finns många ålderdomliga ord och uttryck. Men flytet är suveränt och ögat rinner igenom texten. Ingenting känns tillgjort.

Det finns en fantastisk passage sedd ur Cromwells ögon som beskriver tidens tecken på oro:

"Han har inte tid just nu att förklara världen för de oskyldiga och de unga. Han måste bevaka hur kavalleri och munitioner rör sig över Europa, trafiken på haven, köpskepp och krigsfartyg: inflödet av guld från Amerika till kejsarens skattkistor. Ibland ser fred ut som krig, det går inte att se skillnaden; ibland tycks dessa öar mycket små. Ryktena från Europa förmäler att vulkanen Etna har haft utbrott och vållat översvämningar på Sicilien. I Portugal råder torka; och överallt råder split och kiv, fruktan för framtiden, fruktan för hunger eller befintlig hunger, fruktan för Gud och tvivel på hur han skall blidkas och på vilket språk."

Vad är väl detta om inte en spegelbild av Europa i dag, 2014?

Exakt vad som hände i London för 478 år sedan, vad Anne Boleyn egentligen sa och gjorde och om Thomas Cromwell verkligen utnyttjade processen för att hämnas på fiender – det kan vi naturligtvis aldrig få ett helt sanningsenligt svar på. Men till dess är jag beredd att köpa Hilary Mantels version av händelserna rakt av.