Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slå aldrig i skallen på din vän att hen är rasist

I kampen mot rasism, sexism och diskriminering är det viktigt att inte skjuta hejvilt på allt som rör sig. Att förvänta sig att en person vi möter är heterosexuell är inte homofobi. Att bli förvånad över att personen vi samtalat med över telefon visade sig vara svart är inte rasism. Att utgå från att förskoleläraren är kvinna är inte sexism.

Annons

För att förstå detta måste vi skilja mellan korrelationer och normer. Att de flesta i Sverige är vita och heterosexuella är ett samband, en korrelation som kan observeras empiriskt. Sådana samband måste noga skiljas från normativa påståenden som att alla relationer bör vara heterosexuella (heteronormen), att svarta är mindre värda än vita (rasism) och att kvinnan bör stå vid spisen (sexism).

Någon som handlar utifrån vetskap om att de flesta i Sverige är vita och heterosexuella kan inte klandras för det. Att misstänka att personen av motsatt kön är heterosexuell är praktiskt för att identifiera potentiella partners. Att misstänka att en person vi stöter på med svart hudfärg kan sämre svenska, har flytt hit och har en jobbigare social bakgrund kan hjälpa oss att visa extra hänsyn när språket inte flyter, vara hjälpsamma och välkomnande. Att gissa på hon när ett förskolebarn talar om sin lärare, det är väldigt träffsäkert.

Att i mötet med andra människor ha som arbetshypotes att det generella sambandet gäller även den unika personen, det är nödvändigt för att göra kvalificerade gissningar om den andre och om världen. Att möta någon helt förutsättningslöst är omöjligt, det är till och med svårt att föreställa sig vad det skulle innebära. Skulle det vara som att träffa på en sten, ett Ufo eller ett totalt tomrum? Att generalisera från korrelationer till enskilda fall krävs för att vi överhuvudtaget ska kunna orientera oss i tillvaron och mötas som människor.

Det som däremot är problematiskt är att utan vidare anta att en korrelation är bra och bör bevaras eller ökas. Vår verkliga fiende är inte de som observerat att de flesta är hetro, att svarta ofta diskrimineras eller att mest kvinnor arbetar i barnomsorgen utan de som påstår att alla bör vara hetro, att svarta bör diskrimineras och att bara kvinnor bör arbeta i barnomsorgen.

Så slå aldrig i skallen på din vän att hen är rasist/sexist/homofob bara för att hen generaliserar från korrelationer till unika fall för att bättre förstå världen, fokusera istället på de riktiga rasisterna, sexisterna och homofoberna!

Samuel Kazen Orrefur…

Filosofistudent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel