Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slipper du snuvan – kanske

Höstmörker och kyligare väder. Då kommer nästäppa och halsont som ett brev på posten.
Men med rätt knep kan du lura förkylningen.

Musen, mobilen och mikron – ytor vi rör med fingrarna är smittohärdar för förkylningsvirus.

Allra värst är prylar som dörrhandtag och kaffeautomater på arbetsplatser. Inom loppet av några timmar kan förkylningsviruset sprida sig från en person till en hel arbetsplats.

Om du blir sjuk eller ej beror på en rad faktorer, som hur smittsamt viruset är och hur stor dos du utsätts för. Har du tur lyckas kroppen slå ifrån sig viruset. Är ditt immunförsvar försvagat av exempelvis sömnbrist och dålig kost löper du större risk för att bli sjuk.

– Det är bra att äta allsidigt och att sova och se till att få vila och återhämtning, säger Carolina, sjuksköterska på Vårdguiden 1177.

Vad gäller hygien är handsprit ett bra komplement – men kan aldrig ersätta tvätt med tvål och vatten.

– Det är väldigt viktigt att man inte bara handspritar, utan att man tvättar händerna också för mekanisk rengöring.

De första symptomen på förkylning brukar vara hängighet och snuva. Men om man ska stanna hemma från jobb eller skola beror på.

– Lyssna på din kropp och vila. Om man känner att man håller på att bli lite förkyld beror det på var man jobbar. Träffar man mycket folk ska man stanna hemma.