Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slog Hilde till länet

När stormen Hilde lämnade länet under sena söndagen lämnade hon mängder av nedblåsta träd, nedblåsta byggställningar, tågstopp och strömlösa hem efter sig.

När stormen Hilde passerade länet under helgen uppmättes medelvindar på 38 meter i sekunden och i vindbyarna ända upp till 56 meter i sekunden.

– Den här helgen drabbade oss betydligt värre än då Dagmar drog in över länet för två år sedan, säger Irene Tängmark, säkerhetschef på Strömsunds kommun.

Hon berättar att det värst utsatta området i Strömsunds kommun och i länet är Tåsjödalen.

– En person berättade att det aldrig blåst så här illa sen 50-talet, säger Tängmark som trots de kraftiga vindarna kan se tillbaka på en helg utan personskador orsakade av stormen.

Men de materiella skadorna är desto mer omfattande. Altaner, plåttak, taktegel och lättare byggnader har fallit samman på många håll.

– Vi har mycket att ta reda på den närmaste tiden. Skogsskadorna är mycket omfattande. Nu gäller i först och främst att få tillbaka elen till alla de hushåll som har drabbats av strömavbrott, det börjar bli kallt för många. Värsta drabbade är Eons kunder. Många träd ligger på ledningarna och vi har också många ledningsbrott ta itu med, säger Tängmark.

Hur många exakt som är drabbade av strömavbrott kan hon inte svara på av det enkla skälet att hennes internet är utslaget.

Under söndagen arrangerade Länsstyrelsen en telefonkonferens med de flesta av länets berörda aktörer. Syftet var att skapa en gemensam lägesbild.

– Vi var förberedda på stormen och har samarbetat sedan i fredags. Dessutom har aktivitetsnivån varit hög och då kan vi klara sånt här besvärligt väder utan några jätteallvarliga konsekvenser, säger Catharina Ekelund som är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen Jämtlands län.

– Exempelvis trafikverket har jobbat både med höjd beredskap och gjort en stor arbetsinsats för att minimera störningarna.