Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stort blir utsläppet om odlingen utökas

Om Vattudalens Fisk får utöka sin odling blir utsläppet av fosfor lika stort som orenat avloppsvatten från 35 000 människor och större än det är från ett av landets största pappersbruk.

Utsläppet skulle gå att jämföra med det renade avloppet i en stad med 900 000 invånare. Till Östersjön skulle dubbelt så mycket fosfor föras ut som från alla avlopp och reningsverk längs hela Ångermanälven, enligt uppskattningar.

Inom kort får Vattudalens Fisk besked om planerna på utökning av odlingen norr om Strömsund. I dag odlas 3 200 ton fisk där, fördelat på två anläggningar. Planen är att fördubbla den ena. Totalt skulle det bli 4 800 ton.

Länsstyrelsen i Västernorrland beslutar. Om länsstyrelsen i Jämtland fick avgöra ärendet skulle endast 200 ton godkännas. Mer än så blir för mycket gödande fosfor som kommer av mer foder och fiskbajs.

Länsstyrelsen förklarar sin syn så här:

Ett stort reningsverk släpper ut 3 ton fosfor per år. Ett medelstort pappersbruk bidrar med 5 ton fosfor per år. Ett mycket stort pappersbruk, Gruvöns Bruk i Värmland, släpper ut 21 ton. Den planerade utökningen i Vattudalen innebär att odlingen kommer att släppa ut mer än ett av Sveriges största pappersbruk. 27 ton närmare bestämt.

Man kan jämföra med avlopp också, både renat och orenat. Odlingens 27 ton är lika mycket som orenat avlopp från en kommun med 35 000 personer, ungefär tre gånger så mycket folk som Strömsund.

Vattudalens Fisk är inte ensam om att planera växande odlingar. Flera andra i Jämtlands län och längs kusten i Västernorrland vill också växa och lokala protester har redan börjat höras på bägge håll. Främst är det smitta och främmande parasiter som oroar, men fosforutsläppen är en avgörande faktor när det gäller miljötillstånd.

Beräkningar som har gjorts av länsstyrelsen visar att dagens läckage av fosfor från omgivande skogsavverkningar längs Vattudalen är lika stor som den kommande odlingen.

Det visar å ena sidan att det finns annat än fiskodlingar som läcker fosfor, men å andra sidan att fosforkvoten redan är så gott som fylld. Ska sjön inte drabbas, enligt länsstyrelsens sätt att se det, kommer ingen annan verksamhet att få plats. Ingen mer bebyggelse, inga fler avverkningar och inga andra fiskodlingar heller.

I morgon: Hon letar nya sjöar att odla fisk i.

Källor till jämförelserna: Naturvårdsverket rapport 4425