Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så surfar du snabbare

/

Annons

Mobilt bredband har blivit en jättesuccé, och nu kommer prylarna som ger nätet mer kraft. Det finns allt från routrar som gör att fler kan dela på samma uppkoppling till bärbara datorer där 3g-modemet är inbyggt. Här är åtta prylar för ditt mobila bredband. Den som vill surfa på internet behöver inte få utegångsförbud. Tack vare mobilt bredband går det att ta med sig internet nästan var som helst.

är en teknik som gör det möjligt att surfa via 3g, alltså mobiltelefonnätet. För några år sedan gick det här rätt långsamt, och den som bor långt ute på landet får fortfarande en ganska slö uppkoppling. Men i stora delar av landet har operatörerna byggt upp något som kallas för turbo-3g. Det är tillräckligt snabbt för att det exempelvis ska gå att titta på tv eller video via internet.

För att kunna surfa mobilt krävs ett abonnemang för ett par hundralappar i månaden. Det går även att skaffa kontantkort, vilket betyder att du bara betalar för tid du är uppkopplad. Dessutom måste du ha ett så kallat 3g-modem, alltså en liten dosa som kopplas till datorn och som gör det möjligt att surfa mobilt. Den ingår som regel i abonnemanget, och går även att köpa för någon tusenlapp.

är inte den enda prylen för det mobila bredbandet. I takt med att intresset för att surfa mobilt ökar börjar tillverkarna lansera andra produkter. Det finns exempelvis routrar som gör det möjligt att dela på uppkopplingen och datorer där mobilt bredband är inbyggt. Många telefoner klarar numera även av att surfa via det snabba turbo-3g-nätet.

martin.appel@ttspektra.se

Mer läsning

Annons