Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så svalkar du dig i hettan

I hettan under den senaste veckan har bad nästan varit en nödvändighet för att hålla temperaturen nere och humöret uppe. ÖP har testat några olika typer av badplatser, naturbadet, bryggan och smultronstället.

Färden går över Vallsundsbron mot Annersia. Längs vägen finns både etablerade badbryggor där trängselfaktorn är hög när termometern stiger mot 30 och dolda platser där människor svalkar sig i avskildhet.

Hara brygga är ett välkänt vattenhål, inte bara för byborna utan även för mer långväga gäster. Liam, sex år, och lillasyster Lova, fyra år, kommer från Järpen. De leker tillsammans med kompisarna Salomon, sex år och lille John, två år, som mest håller sig vid strandkanten. Hara brygga har rustats upp tack vare driftiga bybor. Här finns ett kafé som bjuder på hembakt till billig peng med vacker utsikt över Oviksfjällen.

– Vi turas om i byn att ha hand om kaféet. Det är roligt för det blir lite olika utbud, säger Britt Inger Van der Maaten som tillsammans med maken Göran och några till har hand om driften av kaféet den här helgen.

Hon tycker att bryggan är ett bra ställe. De små barnen kan bada i viken där det är långgrunt och sandbotten och de lite större kan testa modet genom att hoppa i vattnet från bryggan.

Göran Van der Maaten mäter temperaturen i vattnet.

– Det är 22 grader! ropar han och går för att notera dagens badtemperatur på en tavla.

Vid Sunne kyrka går vägen över den hopplöst smala bron. Till höger ligger Andersöns naturreservat. Längs hela den dammiga vägen som går mot Oxmelsviken står bilar i dikena, på mötesplatser och inne i skogen. Här hittar jämtarna en avskild plats i lugn och ro. Parkeringen vid Oxmelsviken är överfull, men själva stranden är det inte. En 550 meter lång promenad längs en skogsstig leder till den långa strandremsan. Det finns grillplats men toalettbesöken får klaras av vid parkeringen eller i det fria. Vattnet är varmt nog för ett långt dopp eftersom det är grunt och viken skyddar mot eventuell vind. Om det blir nog av bad och strandhäng går det att ta naturstigen in i skogen för att utforska öns djurliv. Även på andra sidan parkeringen, på Trefotsudden, finns grillplats och brygga. Botten är stenig men tillgängligheten är bra och det går fint att ta sig hit med både rullator och rullstol.

Andersön är ett populärt utflyktsmål även på mindre varma dagar. De lugna vattnen passar utmärkt för kanot och kajak men här finns även fornlämningar och vacker natur.

Många har också sitt alldeles egna ställe. Det där undangömda som knappt någon vet om. I slutet av gropiga grusvägar och skogsstigar utan skyltning finns ibland en undangömd pärla. På ett av de ställena längs vår väg finns en liten sandstrand som verkar helt bortglömd. Den är inte stor, men botten är sandig, vattnet varmt och utsikten enorm. Det går att tänka sig att det tagits ett och annat nakendopp i under varma sommarkvällar här.

Badplatsen

Till exempel Hara brygga, Frösö brygga, Orrvikens brygga, Önsjön. Bryggor finns och ibland finns fik och någon som ansvarar för platsen. Dock är det vanligare att det finns brygga och att det är medhavd fika som gäller. För dig som gillar lite fart och att dela med andra.

Naturbadet

Till exempel Andersön, Forsaleden, Minnesgärdet och Frösö strand. Här är stranden oftast lite stenig och kan vara full med kottar. I vissa fall finns grillplats och utedass men oftast inte. Här står bilar längs vägkanten och tillgängligheten är av olika kvalitet. För dig som gillar det naturliga.

Smultronstället

Hemligt! Längs Storsjöns strand finns massor. Hör dig för med vänner, grannar och släktingar om det kan ge dig ett tips på en plats där du kan vara helt solo.

Läs mer:

Populär badplats i storslagen natur

Var finns Östersunds bästa badplats?

Här hittar du härliga badplatser utan krabbor och maneter