Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tar vi oss in i framtiden

Hej älskade hemkommun och kära län!

Vi har några förslag på sätt att ta oss in i framtiden med riktigt höga ambitioner.

Låt oss skapa en spännande region och småstad med nya teknologier och idéer som grund. Vi kan bli det självklara valet för människor från hela världen som vill arbeta på det sätt som framtiden kommer att kräva av hela jordens befolkning: smart, miljövänligt, okonventionellt, kreativt. Helt IT-integrerat. Produktivt och lönsamt.

Politiken:

• Locka till politiskt deltagande och medbestämmande genom att utveckla och implementera ett modernt online-system. Det ska vara enkelt att följa de politiska besluten, sätta tummen upp eller tummen ner innan beslut fattas, samt att vi alla ska kunna markera vad vi önskar att våra skattepengar ska läggas på i ett gemensamt, grafiskt gränssnitt. Tända gatljus i december eller gratis frukt åt barnen.

Vardagspusslet:

• Styr kollektivtrafiken och stadens fysiska trafikflöden med big data. Koppla in matbutiker och övrig infrastruktur, så att vi slipper trängas på samma halvtimme och bättre kan ta vara på tiden med familj och vänner. Erbjud trygga system för samåkning med mera.

• Människor är stressade och trängda. Ge dem större inflytande över vardagspusslet! Låt oss bli en stad som visar tillit till sin arbetskraft och fokuserar på vad som ska presteras, snarare än på var det sker och när på dygnet: 100 procent flex och förtroendetid med möjlighet att arbeta hemifrån där det är möjligt.

• Fritt stadsnät för alla och överallt! Det är demokratiskt.

Miljö och framtid:

Jämtland och Härjedalens alla företag och offentliga funktioner borde bli först med att slänga alla procedurer och fastbrända kulturer från 1900-talet på sophögen, för att ta position i det som kommer att hända ändå i hela världen de närmaste 15 åren.

• Skapa Nordens största centrum för förnyelsebar energi.

• Bygg miljösmart och bygg för ungdomar, ensamstående, äldre, nyanlända svenskar och singelfamiljer. Återbruk av kallställda lokaler.

• Billiga och ändamålsenliga lokaler för småföretagare. Vad gör vi med alla befintliga och kommande ödehus?

Skola och utbildning: bjud in världen!

• Skapa en kommunal skola som regelmässigt arbetar med "flipped classroom"-pedagogik (även kallat "det omvända klassrummet") och andra nya inlärningsformer som fungerar 2014.

• Inför en social föreläsningskultur med live-event på digitala biografer mm. Tänk TED-talks, konserter, inköpta universitetsföreläsare, underhållning och stad-till-stad-konferenser. "MIT kommer till Oviken – liksom.”

Det var några förslag, kanske har ni flera. Fyll på med era idéer!

Stefan Hallgren

Sol Vikström

medborgare, väljare och IT-entreprenörer i Östersunds kommun och region Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel