Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tufft blir valet i Härjedalen

Väljarna i Härjedalen kommer troligen inte att se en klar majoritet för någon av de traditionella blocken redan på valnatten. Vox Humana, Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet tippas få tillräckligt många mandat för att tillsammans bli tungan på vågen.

Situationen med en oklar majoritet uppstod redan efter valet 2006. Lösningen blev då att Centerpartiet och Folkpartiet lämnade sina alliansvänner för att regera med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Inför årets val har dock Centerpartiet gått ut och förklarat att det inte är aktuellt för deras del att göra samma sak igen.

– Förtroendet för ett konstruktivt samarbete är förbrukat. Trots överenskommelser i vår gemensamma valplattform har Socialdemokraterna uppenbart motarbetat några av de för oss viktigaste frågorna i samarbetet, förklarar Anders Häggkvist (C).

Folkpartiet vill dock inte bränna några skepp.

– Vi tillsätter inga ministrar redan nu, förklarar Lars Bygdén (FP)

Socialdemokraternas kommunalråd, Gunilla Zetterström-Bäcke, anser också att det är tidigt att sia om den framtida ledningen. Att de lutar sig mot Vänsterpartiet ser hon som mycket troligt och om det krävs fler mandat så välkomnas Vox Humana i ett samarbete av de tre tänkta vågmästarna.

– Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet delar inte våra värderingar, säger Zetterström-Bäcke kort och konsist.

Några dörrar stängs heller inte mot exempelvis Centerpartiet trots deras förklaring att de inte vill samarbeta med Socialdemokraterna.

Moderate oppositionsrådet Victor Ericsson kan inte se sitt parti på något sätt gå över blockgränserna för att nå makten.

– För oss är ett samarbete inom alliansen naturligt. SD kommer vi inte att samarbeta med, Härjedalspartiet vet vi inte riktigt var vi har men vi ställer definitivt inte upp på deras syn i samefrågor, förklarar Ericsson som även han har ett gott öga till Vox Humana.

– Under min tid i politiken anser jag att de oftare stått på vår sida än på Socialdemokraternas. Det är mycket troligt att det kommer att krävas många nattmanglingar innan det går att se vem som ska styra Härjedalen, säger Victor Ericsson.

Sverigedemokraterna tar inte ställning för eller mot eventuella samarbetsmöjligheter.

– Vi väljer inte sida utan håller det öppet. Det är sakfrågorna som avgör, förklarar Thomas Johansson-Nordqvist.

Härjedalspartiets Olle Larsson meddelar ungefär samma hållning.

– Den sida som jobbar mest för medborgarna i Härjedalens kommun får våra röster. Jag kan inte sätta oss i något block utan vi tar det bästa från båda sidor. Vår fördel är att vi inte har någon partipiska som styr oss från Stockholm, säger Larsson.

Guldägget verkar Vox Humana fått, båda blockens majoritetspartier välkomnar ett samarbete.

– Först ska väljarna bestämma vilken genomslagskraft vi får. Vi kan tänka oss att samarbeta med de som tar hänsyn till vårt partiprogram, säger Pelle Persson som även tillägger att personkemin är viktig när det gäller samarbete.

– De flesta kommunpolitiska frågor som finns går det säkert att komma överens om bara det är någon man trivs att samarbeta med.

En viktig fråga som Persson till och med betecknar som ödesfråga för Härjedalen är regiontillhörigheten och den frågan kommer även att väga tungt för Vox Humanas del om det blir aktuellt med samarbete med andra partier.

– För oss är det viktigt att Härjedalens kommun tittar söderut, förklarar Pelle Persson.