Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så undviker du årets influensa

Vill du skydda dig mot årets säsongsinfluensa rekommenderar landstinget vaccination. Särskilt om du är äldre och tillhör någon av riskgrupperna.

Annons

Obevekligt närmar sig årets influensasäsong med en ökad risk för att drabbas av snabbt stigande feber, hosta, frossa och muskelvärk.

Och precis som förra året är det Svininfluensan och en variant av Hongkonginfluensan som är vanligast.

– Influensan åker jorden runt och det är vädret som styr spridningen, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare på Jämtlands läns landsting.

– Den tycker bäst om torrt och kallt väder.

Influensan smittar genom direktkontakt och är lömsk på så sätt att du är som mest smittsam dygnet innan sjukdomen bryter ut.

Är du över 65 år, gravid eller tillhör någon av de medicinska riskgrupperna kan det vara en god idé att vaccinera sig och därmed minska risken för att drabbas av svåra följdsjukdomar som lunginflammation och hjärtsvikt.

Studier visar att runt 70 procent av de som väljer att vaccinera sig skyddas och från landstinget trycker man på att vaccinet är väl beprövat och säkert.

Vaccinet börjar verka två veckor efter vaccinationstillfället och skyddar i upp till nio månader.

På Brunkullans äldreboende i Odensala erbjuder man varje år de äldre att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

– De som bor här tillhör alla riskgruppen och vi brukar vaccinera vid den här årstiden varje år, säger sjuksköterskan Helene Antonsson.

För Karin Swande, som bor på Brunkullan, var det ingen tvekan om att vaccinera sig.

– För två år sedan hoppade jag över vaccinationen och blev rysligt sjuk. Jag är diabetiker och van vid sprutor så det är ingen fara.