Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så undviker du magsjuka i sommar

Äta utomhus hör till sommaren - men på sommaren ökar också fallen av magsjuka. Att bakterier gillar värme är en orsak men djur och natur är också smitthärdar. Det är viktigt att tvätta händerna och undvik att äta ute i hagar. (TT)

Bakterier som salmonella, ehec, campylobacter och yersinia orsakar magsjuka hos tiotusentals svenskar varje år och värst är det på sommaren. Anledningen till att vi drabbas mer av magsjuka då, förutom att bakterier trivs bättre i värme, är för att vi ändrar vårt beteende under sommarledigheten. Enligt Folkhälsomyndigheten tillbringar vi mer tid utomhus när vi grillar, har picknick i parken eller på stranden - och vi har större kontakt med djur vilket utsätter oss mer för bakterier.

– Det finns en del smittor som kan föras över från djur till människor så det är viktigt att tvätta händerna efter man har varit i kontakt med djur. Och ät inte picknick i hagarna, säger Åsa Björndahl, biosäkerhetsansvarig på Folkhälsomyndigheten.

De 12 000 fall som Folkhälsoinstitutet får vetskap om är bara de fall där läkare har haft rapporteringskrav och eftersom många inte uppsöker läkarvård drar institutet slutsatsen att antalet smittade är mycket större.

– Det är endast de personer som uppsöker läkare som vi får reda på, säger Åsa Björndahl.