Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var Reinfeldts besök i Östersund

Temperaturen inför EU-valet på söndag kunde inte ha varit hetare. Statsministern och finansministern började vårens varmaste dag i Östersund med en guidad tur bland underställ och ullfrotté och slutade med att jämföra sin ekonomiska politik med merinoull från Odenskog.

Det var mycket folk som kom till Prästgatan för att höra Fredrik Reinfeldt och Anders Borg valtala inför EU-valet vid lunchtid på onsdagen. Men det var nästan lika många som följde med dem på det studiebesök de hade valt att lägga på Woolpower i Odenskog strax innan.

Där fick de höra vikten av bra villkor i arbetslivet, månadslön i stället för produktionslön och att det finns kunder som är beredd att betala lite mer för en vara som inte är tillverkad i Kina.

Det inspirerade Anders Borg till att jämföra sin politik med ett underställ från Östersund när han senare valtalade:

– Vår ekonomiska politik är som ullfrotté som är gjort för 25 minusgrader. Det är rejäla grejer. Vi sköter oss och rättar mun efter matsäck. Vi lever inte i en rosafärgad vänlig värld utan det finns de som straffar oss hårt om vi inte sköter oss. Det finns andra partier som har bra drag men högsta prioritet för våra kandidater i helgen är ordning och reda.

Fredrik Reinfeldts röda tråd var bevarad öppenhet inom Europa, att uppmana folk att rösta på sådant sätt att inte främlingsfientliga krafter växer ännu starkare och nationalismen och protektionismen breder ut sig.

Helt enkelt tvärtemot det som Jimmie Åkesson bara några minuter senare började prata om när det var hans tur på Stortorget eftersom hans tal var helt inriktat på just nationalismen och att börja införa restriktioner i den fria rörligheten.

Frredrik Reinfeldt pratade i en tv-intervju bland annat om politikens möjlighet att påverka utflyttningen från små kommuner i Norrlands inland.

– Den attityd och känsla på alla orter runt om i Sverige är inte den de vill se. De vill se mer av Sverige och mer av världen, sa han som svar på vad utflyttningen beror på enligt honom.