Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var stormnatten

Taket på Holiday Club i Åre blåste bort och slog in i stationshuset. Delar av centrala Östersund spärrades av när stormen Ivar kom, och folk uppmanades att stanna inne.

– Det är väldigt starka vindar, säger Erik Forsell, stationschef på räddningstjänsten i Åre.

Nu har lugnet åter lagt sig i länet efter stormen Ivar. Polisen har under kvällen och natten haft ett 100-tal händelserapporter runt om i länet.

– Nu har det gått tillbaka till normal verksamhet. Allt rullar på nu på morgonen, säger Oscar Berglund, vakthavande befäl vid polisen.

Det var omkring klockan 18.00 på torsdagen som det började blåsa riktigt rejält i Åre, och stormen Ivar hade presenterat sig i länet. Vinden gjorde att en del av taket på Holiday club lossnade. Takdelen, som mäter fyra gånger sextio meter, flög över järnvägen och in i stationshuset. Taket tog med sig en högspänningsledning vid flygturen, och området runt stationshuset spärrades av.

– Det har varit starka vindar och en fara för allmänheten, säger Erik Forsell.

Enligt räddningstjänsten i Åre orsakade inte olyckan några personskador.

Taken blåste även av på flera fastigheter i Östersund. Flera fastigheter på Biblioteksgatan drabbades, Hemköp i Östersund förlorade en del av taket och den nya sportbarens tak blåste in.

Under kvällen och natten föll det mycket träd på E14 som blockerade vägen, men även E45 drabbades hårt. På E45, mellan Ytterhogdal och Rätan, föll ett träd över en bil och räddningstjänsten fick kallas till platsen. Olyckan ledde inte till några personskador. Men räddningstjänsten som var på platsen kom inte därifrån på grund av mängden träd som föll ner.

– Det har sett ut som plockepinn, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl vid polisen.

Jämtlands läns landsting hade under kvällen problem med ambulanser som inte kom fram på grund av träden som låg på vägarna. Enligt Mikael Ferm, stabschef i regionala krisledningen har man haft stora problem på E45.

– Men vi kan använda oss av andra landsting så jag tror att vi kommer kunna lösa detta säger han.

Ungefär 30 000 av Jämtkraft, Härjeåns, BTEA och Eons kunder i länet har drabbats av strömavbrott.

– Risken är stor att fler drabbas, säger Louise Gudmundsson, pressinformatör på Eon, som vid 23-tiden på torsdagen hade drygt 1000 kunder som sakande el.

På grund av det hårda vädret har inte personal från elbolagen kunnat ta sig ut för att felsöka störningarna men det kommer de att göra så fort stormen har avtagit.

Vid 9.30-tiden på fredagsmorgonen var 26 000 fortfarande utan el.

En del av Micke Mojos hårdrocksgran bröts sönder när det blåste som allra hårdast i Östersund, även granen på stora torget i Östersund gick av.

Yrkeschauffören Tommy Lindell var ute på vägarna när stormen kom.

– Det har blåst riktigt mycket, och det har knappt gått att köra, säger han.

En person ska ha fått ett träd över sig i Ytterhogdal. Oklart hur allvarligt skadad den blev.