Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var valdeltagandet vid förra kommunvalet – kommun för kommun

Valdeltagandet i länets kommuner låg runt rikssnittet vid det förra kommunalvalet 2014. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Högst valdeltagande i kommunvalet 2014 i Jämtlands län var det i Åre kommun med 84,2 procent och lägst var det i Härjedalens kommun med 80,8 procent. Rikssnittet låg på 82,8 procent. Detta kan jämföra med rikssnittet 1973 som då låg på höga 91 procent, det vill säga 7 procentenheter högre än 2014.

Tittar man på riksnivå under 2014 var det Lomma kommun som hade det högsta valdeltagandet där 92 procent av de röstberättigade röstade i kommunvalet. Där var valdeltagandet hela 31 procent högre än i Haparanda kommun, där siffrorna låg på 61 procent.

På riksnivå går det att se variationer i valdeltagandet mellan olika befolkningsgrupper.– Generellt kan man säga att högutbildade, som har hög inkomst och som har ett arbete röstar i högre utsträckning, säger Mikaela Järnbert, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt visar siffrorna över riket att utrikesfödda och yngre personer röstar i lägre utsträckning än andra grupper.

Siffror över Jämtlands län:

Siffror över riket: