Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så värnar vi våra fiskevatten

Våra bäckar är utrotningshotade. Och de måste räddas.

Annons

Det är budskapet i den Norrlandsturné som de båda sportfiskeprofilerna Martin Falklind och Frösöfödde Gunnar Westrin just nu är ute på. Bakom turnén finns ett eu-projekt med namnet Friskare skogsvatten som drivs av länsstyrelsen i Västerbotten. Syfte är att förbättra vattenmiljöerna i skog och mark.

– Jag ska förklara hur en öring lever i skogen. På så sätt är öringen en skogsorganism, säger Westrin.

Tanken med föreläsningen är att skogsbruket ska bli bättre ur miljösynpunkt. Att inte bäckar försvinner, att de blir utdikade.

– Bäckarna är naturens navelsträng. Nu är de på väg att utrotas. Där lever uttrarna, där lever fiskarna och ett litet minikraftverk i en liten bäck är lika stor miljöförstöring som ett stort vattenkraftverk i en stor älv, förklarar Gunnar Westerin som under måndagskvällens möte på Gamla Teatern i Östersund valde att tala om bland annat en alldeles speciell liten å.

– Ån var mitt absolut finaste fiskevatten, men som blev totalförstörd av flera olika anledningar, bland annat skogsbruket. Och det är oåterkalleligt. Ån är bara ett exempel på det öde som drabbat kanske hundratals likartade åar och bäckar bara i Norrland, säger Westrin.

Han vill inte avslöja vilken bäck det handlar om.

– Jag kallar den för Bäverån i mina böcker och jag tror det får stanna där, säger Westrin.

Föreläsningarna under denna Norrlandsturné riktar sig i första hand till skogsägare. Ofta kan det bli heta diskussioner.

– De flesta som kommer på våra möten gör det för att få lyssna på mig då jag berättar en fiskehistoria. Sen brukar jag alltid klämma in det allvarliga. Nu är läget extra allvarligt. Förutom att vi kanske utövar ett felaktigt skogsbruk måste vi nu kämpa mot klimatförändringen, säger Westrin.

Det är ett väldigt viktigt ämne att ta upp, men det är inte alldeles problemfritt. Ekologi är inte så enkelt för alla.

– Det är inte självklart vad som sker i en älv, å eller bäck för vattnet är lika blått i alla fall. Man kan lätt bli lite av en pessimist, säger Westrin.

Oftast landar hans budskap väl hos publiken. Kanske var det ännu enklare denna kväll då Gunnar Westrin hade möjlighet att återse gamla bekanta i publiken. Westrin bor numera i Norrbotten men är född på Frösön.

– Och båda föräldrarna kommer från byn Äspnäs i Strömsunds kommun, säger Gunnar Westrin och går upp på scenen.