Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill C förändra skolan

När Pisaundersökningen släpptes 2013 föll den som en bomb över det svenska skolsystemet. Det var ingen munter läsning.

Debatten handlade om dålig arbetsmiljö för lärare och elever, för mycket administration och för lite planering.

Sedan kom en nästan stressande analysdebatt. Vems fel är det? Är det socialdemokratiskt styre med 1990-talets flumskola? Är lärarutbildningen för dålig? Har vi för dåliga lärare? Har vi lata elever? Elever måste ha mer problemlösning. För vi måste väl hitta en syndabock?

Den politiska debatten visar på trender. Mer ordning och reda, betyg i lägre åldrar, mer katederundervisning, elever måste ta mer ansvar osv.

Men om vi hittar en syndabock, kommer vi då att ha fler högpresterade elever?

Jag vill i stället för att leta syndabockar föra fram vad C och jag som kandidat för kommunvalet i september vill driva för skolfrågor och speciellt med en stark framtidstro.

Barngrupper ska inte vara för stora för en bra pedagogisk miljö. Skolan ska präglas av kunskap och arbetsro. Strategier för det företagsamma tänket.

Varje barn ska ses och ges utmaningar, även de som har det lätt för sig måste få utmaningar på rätt nivå. Friskolor utgör en valfrihet och berikar genom konkurrens. Kommunens skolor måste vässa till sig och bli bättre.

Att starta ett kooperativ/ friskola inom barnomsorgen kan vara en bra lösning för att behålla servicen på landsbygden. Skolor på landsbygden ska underhållas fortlöpande för att bibehållas och inte läggas ner. Speciallärare och specialpedagoger ska utveckla svaga och starka elever.

Ta vara på reformer som främjar skolutveckling exempelvis karriärtjänster förstelärare, matematiksatsningar, läsprojekt och utvärdera resultatet.

Centerpartiet i Östersund vill:

Att alla elever ska kunna läsa, skriva och räkna innan de går ut årskurs två.

Att alla elever går ut grundskolan med behörighet till gymnasieskolan.

Kommunen ska vara en föregångare när det gäller lönesättning och arbetsvillkor för lärare i grundskolan.

Lika väl som man måste höja åtgärder för elever som behöver stöd i form av speciallärare och specialpedagog måste dessa stöd också finnas för de elever som har lätt för sig. Att de får utmaningar och en nivå som gör att de känner att de utvecklas mera.

Förbättra insatser till de elever som inte når kunskapsmålen.

Det ska finnas en mångfald av möjligheter med hög kvalitet för studier i vuxen ålder.

Utbildningars kvalitet och innehåll ska matchas mot arbetsmarknadens behov i nära samarbete med näringslivet.

Statusen måste höjas för alla nivåer av lärare.

Läraren är nyckeln till en lyckad skola och måste få tid till planering och förberedelser för en bra undervisning. Den bästa undervisningen.

Per Lundgren (C)

kandidat till kommunvalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel