Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill fiskodlingen rädda firman

Fiskodlingen Vattudalens fisk AB hoppas rädda företaget med en tillfällig ny odling utanför udden vid byn Gärdnäs.
Alternativet är uppsägningar och ingen produktion alls, enligt företaget.

Odlingen som ligger i Ströms Vattudal drabbades i somras av den smittsamma njursjukdomen BKD.

Jordbruksverkets besked var att samtliga fiskar måste slaktas ut. Alla kassarna måste tas upp på land och desinficeras innan de kan användas igen.

Men utslaktningen kan göras successivt och eftersom sjukdomen inte gör fisken oätlig finns inga andra planer än att fortsätta sälja fiskarna.

Men sjukdomen innebär trots det ett produktionsbortfall om inte Strömsunds kommun tillåter en tillfällig odling där de allra minsta fiskarna, den så kallade sättfisken, kan förvaras, menar företagets vd Sten-Åke Carlsson.

Eftersom företaget har beställt ny sättfisk kan den inte placeras i de kassar som måste tömmas. Alltså behövs en tillfällig plats där den icke smittade sättfisken kan vänta tills allt är sanerat och klart, vilket beräknas vara gjort till nästa sommar.

Miljö- och byggnämnden i Strömsund sa tidigare nej till en plats som ansågs ligga för nära den sjukdomsdrabbade odlingen. Nu gäller i stället ansökan udden intill byn Gärdnäs.

– Det blir ingen ökning av mängden fisk. Det här skulle lösa problemen under tiden annars blir det ett glapp i produktionen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Annika Berglund.

Enligt ansökan gäller det regnbåge som i fem kassar ute i sjön får växa från 30-50 gram upp till 300 gram. Sedan ska de placeras ut i den sanerade kasseodlingen.

Enligt ansökan har byborna informerats och önskar att det tas prover på dricksvattnet före, efter och under odlingstiden. Enligt ansökan kommer UV-filter att sättas in vid vattenintaget för fem fastigheter som tar vatten ur sjön.

Vattudalens fisk AB har tidigare ansökt om att få utöka sin produktion, men en polisanmälan om för höga fosforutsläpp kom emellan. Nu hotar smittan företaget om inte den tillfälliga platsen godkänns, enligt vd Sten-Åke Carlssons ansökan. Nämnden väntas ta beslut 16 oktober.