Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill hon rädda kvinnojouren

Jessika Svensson (V) tycker måttet är rågat. Kvinnojouren behöver få mer pengar för att säkra verksamheten.

Kvinnojouren har funnits i många år och hjälpt utsatta kvinnor och barn. Lika många år har de fått lägga ned mycket tid för att jaga pengar för att säkra sin verksamhet. Till exempel har de bara pengar fram till sommaren. Jouren tvingades därför tidigt att börja avveckla sin verksamhet för att inte stå med för stora kostnader.

När nu Sociala samrådsgruppen halverat bidraget tycker Jessika Svensson (V) att måttet är rågat. Nu har hon startat ett upprop vars mål är att rädda kvar Kvinnojouren i länet och det långsiktigt.

– Kvinnojouren har en verksamhet som är anpassad till en utsatt grupp, säger hon.

Jessika Svensson tycker att Kvinnojouren får lägga alldeles för mycket tid till att jaga pengar. Tid som i stället skulle kunna läggas på att hjälpa utsatta kvinnor och barn.

– Om man ska prata ekonomi så sparar vi som kommun väldigt mycket på det jobb de gör, säger hon.

Kommunerna har motiverat sitt uppsagda avtal med att deras Centrum mot våld kan sköta mycket av det som Kvinnojouren gör.  Men det tycker inte Jessika Svensson fungerar.

– Centrum mot våld har en viktig verksamhet, men den kompletterar Kvinnojouren och ersätter den inte, säger hon.

Enligt Jessika Svensson fick Kvinnojouren 4272 stödsamtal via telefon, gjorde 26 personliga samtal i veckan och 45 kvinnor och 56 barn bodde på jouren under året.

Att jobba på jouren är inte ett 8-17-jobb. Många som jobbar där är eldsjälar som brinner för vad de gör.

• Men är det rätt av till exempel av en kommun att lägga sådant på en förening?

– De som jobbar på kvinnojouren gör så mycket mer än vad en tjänsteman kan, säger hon.

Mycket handlar om att vara stöd och ordna med det praktiska. Till exempel något så enkelt som att sitta barnvakt några timmar till att hjälpa till vid rättegångar och allt däremellan.

– Kvinnojouren kombinerar boende med folk som kan ge stöd, säger hon.

Jessika Svensson påpekar också att många av kvinnorna som söker sig till jouren behöver vara anonyma och vill ofta inte gå till en myndighet, vilket gör verksamheten extra viktig.

Går dessutom allt som planerat kommer det också bli en manifestation till stöd för Kvinnojouren på lördag.

– Jag håller på att kolla på tillstånd just nu, säger hon.