Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill Miljöpartiet utveckla vården

Bygg upp en verksamhet i Torvalla där vårdspersonalen kan forska och utveckla nya sjukdomsförebyggande metoder. Dessutom bör trädgårdsrehabilitering bli en del av länets sjukvård.

Det anser Miljöpartiet inför valet till landsting/region på söndag. Redan i dag finns vissa möjligheter för personal på hälsocentralerna att utveckla nya arbetssätt. Anna Hildebrand (MP) förklarar att det här förslaget skulle innebära en tydligare inriktning på forskning och utveckling, vid hälsomottagningen i Torvalla. Läkare skulle i så fall rekryteras, vilket skulle innebära att mottagningen åter skulle uppgraderas till hälsocentral.

– Det skulle vara speciellt fokus på det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. En sådan här enhet skulle dra till sig nya medarbetare som vill jobba med de här frågorna och Torvalla skulle vara den bästa placeringen, det är ett stort bostadsområde och hälsocentralen är placerad mitt i centrum. Det ska vara en del av samhällsbygget.

• Tror du att det skulle bli lättare att rekrytera läkare med det här upplägget?

– Ja.

• Vad skulle det här kunna betyda för boende i Torvalla?

– Målet är att man förhindrar att människor insjuknar och det här kan fånga upp en begynnande ohälsa. Men det här ska vara en forskningsenhet för hela landet.

Miljöpartiet föreslår också en satsning på arbetslivsinriktad trädgårdsrehabilitering, som kan vara till hjälp för människor som exempelvis har missbruksproblem, lider av depression, psykisk sjukdom eller har haft stroke. Anna Hildebrand hänvisar till Region Skåne och Västra Götaland, där rehabiliteringsmetoden används och där det nyligen presenterats positiva resultat.

– Det är en hög andel som får ett fungerande liv och som kan gå tillbaka till jobbet. Även svåra fall kan få hjälp av det här.

Anna Hildebrand ser Ås som en naturlig plats för att fortsätta att utveckla den gröna rehabiliteringen, här finns erfarenhet sedan tidigare. Trädgården ska bestå av olika delar, från en vildvuxen del till en välskött sektion. Här ska finnas både vårdpersonal och trädgårdsmästare.